Τα «γυρίζει» το ΝΑΤΟ: «Η Ρωσία δεν μας απειλεί» λέει ο Στόλτεμπεργκ

Advertisement

Σε μια στροφή 180 μοιρών ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε πως δεν βλέπει στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία σε βάρος συμμαχικού εδάφους.

«Τα κάνουμε όλα αυτά για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε έτοιμες τις δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει περιθώριο εσφαλμένου υπολογισμού ή παρεξήγησης στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ και, όσο το κάνουμε αυτό, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον του εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε από τις Βρυξέλλες ο Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της υπογραφής συμβολαίου προμήθειας πυρομαχικών, που θα δοθούν στην Ουκρανία.

Η αποστροφή Στόλτεμπερκ έρχεται στον απόηχο δημοσιεύματος της Bild, που επικαλούμενη στρατιωτικά έγγραφα αποκάλυπτε πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξέταζε διάφορα σενάρια σχεδιασμού σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αλλά και ως προοίμιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης επί ευρωπαϊκού εδάφους, που θα αρχίσει το τέλος Ιανουαρίου.

Μήνυμα σε Ουκρανία

Πέραν αυτών, κάποιοι ήδη ερμηνεύουν τη δήλωση Στόλτενμπεργκ ως «σπόντα» στο Κίεβο, που διαρκώς ζητά ενισχύσεις, οικονομική υποστήριξη και πολεμοφόδια από τη Δύση. «Αυτός ο πόλεμος είναι μια συνεχής πείνα για οβίδες!» είχε πει ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρ. Ουμέροφ, για να περιγράψει την έλλειψη πυρομαχικών. Το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε στις αιτήσεις, όχι όμως με μεγάλη προθυμία.

Ο Οργανισμός Υποστήριξης και Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) έκλεισε τη σχετική συμφωνία αγοράζοντας στο όνομα διαφόρων κρατών-συμμάχων (Βέλγιο, Ισπανία, Λιθουανία και) τα πολεμοφόδια, τα οποία δεδομένα θα παρέχουν στην Ουκρανία στη συνέχεια. Το πρώτο σκέλος των προμηθειών αφορά σε πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών, ύψους 1,1 δις. δολάρια ενώ το συνολικό κόστος της προμήθειας θα ξεπεράσει τα 10 δις!

Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος και το Κίεβο διαρκώς ζητά υποστήριξη, τόσο επιβαρύνονται τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, και σε αυτό το πλαίσιο τα όσα είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ερμηνεύονται ως μήνυμα του Οργανισμού και προς την ηγεσία της Ουκρανίας να μεγιστοποιήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τη ρωσική πλευρά για λύση αυτού του αδιεξόδου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement