Ιαπωνία: «Ξεχνάει» τις αρχές της ειρήνης και «μπαίνει» δυνατά στο παιχνίδι των εξοπλισμών

Ιαπωνία Ξεχνάει τις ειρηνιστικές αρχές και μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι των εξοπλισμών

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Η Ιαπωνία αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, που κατασκευάζει σε συνεργασία με χώρες της Ευρώπης. Παράλληλα, αναθεώρησε την κυρίαρχη πολιτική γραμμή της, όσον αφορά τον εξοπλισμό όπλων και την μεταφορά τεχνολογίας, για να επιτραπεί η πώληση όπλων συμπαραγωγής σε χώρες εκτός των εταίρων της. Η κυβέρνηση της χώρας υπεραμύνθηκε των επίμαχων αλλαγών, τονίζοντας την αστάθεια που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή και βεβαιώνοντας ότι δεν θα μεταβληθεί η βασική φιλοσοφία της Ιαπωνίας ως ειρηνικού έθνους.

ΙΑΠΩΝΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ

Τα νέα μαχητικά που κατασκευάζει η Ιαπωνία, με τη συνεργασία Ιταλίας και Ηνωμένου Βασιλείου

Το Τόκιο έχει δεσμευτεί να διπλασιάσει τις στρατιωτικές του δαπάνες έως το 2027, εξαιτίας απειλών που προέρχονται κυρίως από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησε την συνεργασία, ήδη από το 2022, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, υπό την ονομασία Tempest, για τον σχεδιασμό και την δημιουργία ενός μαχητικού αεροσκάφους νέας γενιάς και κορυφαίας τεχνολογίας, που θα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και προηγμένους αισθητήρες. Τα νέα μαχητικά αναμένεται να μπουν σε γραμμή παραγωγής έως το 2035.

Οι επιταγές του Συντάγματος και οι πολλαπλές «απειλές»

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η χώρα του «Ανατέλλοντος Ηλίου» υιοθέτησε Σύνταγμα, που ισχύει μέχρι σήμερα, το οποίο με σαφήνεια όριζε (Άρθρο 9) ότι «κάθε χρήση βίας από την Ιαπωνία θα πρέπει να ασκείται αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς». Ο ιαπωνικός στρατός απαγορεύεται να έχει στην κατοχή του επιθετικά όπλα, όπως, για παράδειγμα, πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, πετρελαιοφόρα για τον ανεφοδιασμό του ναυτικού, βομβαρδιστικά μακρινών πτήσεων, πεζοναύτες και δύτες. Κατά πόσο, όμως, αυτή η συνταγματική επιταγή μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, όταν, μόνο το 2020, ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη «αναχαίτισαν» περισσότερες από 700 φορές κινεζικά και ρωσικά μαχητικά;

ΟΠΛΑ ΙΑΠΩΝΙΑ 2

Μία μόνον επιπλέον απειλή αποτελούν τα επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς, εδώ και αρκετά χρόνια, στην θάλασσα της νότιας Κίνας, ένα ναυτικό πέρασμα παγκόσμιας οικονομικής και γεωστρατηγικής σημασίας που (και) η Κίνα διεκδικεί, για να εδραιώσει την παρουσία της στην περιοχή. Στην δύσκολη εξίσωση μπήκε από το 2012 και η Βόρεια Κορέα, μετά τη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων. Η Ουάσινγκτον συμφώνησε τότε να συνεργαστεί με το Τόκιο στην ανάπτυξη αντι-βαλλιστικών συστημάτων, που κατά βάση είναι βαλλιστικά και ήδη υπάρχουν στο ιαπωνικό έδαφος.

Ιαπωνία: «Ξεχνάει» τις ειρηνιστικές αρχές και «μπαίνει» δυνατά στο παιχνίδι των εξοπλισμών

Η συζήτηση, που έχει ξεκινήσει από την δεκαετία του 2000 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχει να κάνει με την επίσημη αλλαγή του Άρθρου 9 του Συντάγματος. Στην πράξη, η αλλαγή αυτή έχει ήδη συντελεσθεί. Εκτός από τους βαλλιστικούς πυραύλους, το 2016 δημιουργήθηκε το πρώτο σώμα αμφίβιων επιχειρήσεων από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, άλλαξαν χρήση τα δύο μεγαλύτερα πολεμικά πλοία της Ιαπωνίας, που από ελικοπτεροφόρα μετατράπηκαν σε αεροπλανοφόρα.

Ο πέμπτος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο

Ο ιαπωνικός στρατός είναι ο πέμπτος ισχυρότερος στον κόσμο μετά από αυτούς των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας. Υπηρετούν σε αυτόν περισσότεροι από 250.000 γυναίκες και άνδρες, ενώ τουλάχιστον 56.000 είναι σε εφεδρεία. Η ιαπωνική πολεμική «μηχανή» διαθέτει τουλάχιστον 900 πολεμικά αεροσκάφη, 48 καταδρομικά και 20 υποβρύχια, αποτρεπτική ισχύς που αναμένεται να αναβαθμισθεί αισθητά στο άμεσο μέλλον.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement