Νοσοκομειακές λοιμώξεις: Μόνο το 7% των υγειονομικών πλένει σωστά τα χέρια του

washing hands g032fc3a58 1280 1024x682 1

Advertisement

Σε αναμόρφωση των οδηγιών για την υγιεινή των χεριών και την προστασία υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία από λοιμώξεις παραγόντων που ζουν σε περιβάλλον νοσοκομείου, προχώρησαν πέντε επιστημονικοί ιατρικοί φορείς τονίζοντας τη σημασία της υγείας του δέρματος και των νυχιών και την εύκολη πρόσβαση σε απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ.

Οι σχετικές οδηγίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology ως ενημέρωση στην Επιτομή που έχει δημιουργηθεί για την στρατηγική πρόληψης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων μέσω της υγιεινής των χεριών. Η Επιτομή, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 2008, προωθείται από την Εταιρεία Επιδημιολογίας Υγείας. Για την κατάρτισή της όμως συνεργάζονται παράλληλα η Αμερικανική Εταιρεία Λοιμώξεων, η Ένωση Λοιμωξιολόγων και Επιδημιολογίας, η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων και την Κοινή Επιτροπή εκπροσώπων φορέων που εξειδικεύονται σε ειδικά πεδία. Συνολικά, έχουν συμβάλλει για την κατάρτισή της πάνω από 100 ειδικοί από ολόκληρο τον κόσμο.

Η επικεφαλής συγγραφέας Τζάνετ Γκλόουιτζ από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δήλωσε πως «Η υγιεινή των χεριών αποτελεί βασική διαδικασία για την ασφάλεια σε δομές υγειονομικής περίθαλψης. Με τη συμμετοχή του συνόλου των υγειονομικών στην εφαρμογή αξιόπιστων διαδικασιών που περιλαμβάνονται στην Επιτομή, μπορούμε να επιτύχουμε αποτελεσματική και διαρκή υγιεινή των χεριών. Η δέσμευση από τους επικεφαλής των δομών υγείας είναι επίσης απαραίτητη για τη δημιουργία μιας κουλτούρας ασφάλειας».

Το έγγραφο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές δομές μπορούν να εκπαιδεύουν το προσωπικό στη σωστή τεχνική, να παρακολουθούν τη συμμόρφωσή τους, να το εμπλέκουν στην επιλογή προϊόντων για να διατηρήσουν το δέρμα τους υγιές και να χρησιμοποιούν σωστά τα γάντια. Αναφέρει επίσης πού και πώς πρέπει να τοποθετούνται τα απολυμαντικά οινοπνεύματος και οι νεροχύτες στις δομές περίθαλψης.

Το μόνιμο μανικιούρ

Η οδηγία εξετάζει το μανικιούρ, σε ότι αφορά το βερνίκι νυχιών, το τζελ και το σέλακ, και καταλήγει ότι τα κοντά, φυσικά νύχια με ή χωρίς βερνίκι καθαρίζονται πιο εύκολα. Οι συγγραφείς δεν βρήκαν νέα στοιχεία ειδικά για το «ψημένο» βερνίκι νυχιών ή τα τεχνητά νύχια, αλλά αναφέρονται σε προηγούμενα ευρήματα που έχουν δείξει ότι αυτά μπορούν να κρύβουν μικρόβια. Η οδηγία αφήνει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε υγειονομικής δομής την πολιτική νυχιών που θα εφαρμοστεί στο χώρο της, με μοναδική εξαίρεση το προσωπικό χειρουργείου και μονάδων υψηλού κινδύνου, από γιατρούς και νοσηλευτές, μέχρι κάθε άλλης ειδικότητας προσωπικό.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement