«Ντέρμπι» μιας ανάσας στη Θεσσαλονίκη  δείχνει νέα δημοσκόπηση – Στα όρια του Στατιστικού λάθους η διαφορά ΝΔ –ΣΥΡΙΖΑ

poll

Advertisement

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

1 1

Η, υπέρ της ΝΔ, διαφορά της 1,2  ποσοστιαίας μονάδας που καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας Interview στην Α’ Θεσσαλονίκης, βάζει ένα νέο ‘’αναμμένο φυτίλι’’ στο εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό λίγες εβδομάδες, ουσιαστικά, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Και τούτο διότι βάζει νέα δεδομένα στο τραπέζι. Η, στα όρια του στατιστικού λάθους, διαφορά που αποτυπώνεται στην έρευνα, πρώτα από όλα, αποκαλύπτει με τον πιο σαφή τρόπο πως οι χαώδεις δημοσκοπικές διαφορές που δημοσιοποιούντο, μέχρι πρόσφατα έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και πως ο ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική δύναμη που ψάχνει ‘’στέρεο πολιτικό βήμα’’ έχει μεταβληθεί πλέον σε κόμμα που βρίσκεται ήδη στο … μομέντουμ της ανατροπής.

Αυτή η άποψη ενισχύεται από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε ένα από τα ‘’κυκλωμένα’’ στα μπλοκάκια του εκλογικού σχεδιασμού του κυβερνώντος κόμματος,  απόρθητα ‘’γαλάζια κάστρα’’. Ποιοι όμως είναι οι λόγοι για τους οποίους καταγράφεται αυτή η … καθίζηση στις διαθέσεις των πολιτών ενός πάλαι ποτέ ‘’άπαρτου’’ νεοδημοκρατικού «οχυρού»;   Σύμφωνα με κάποιους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα εντός του γαλάζιου ‘’στρατοπέδου’’ η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρίνεται δυσμενώς από τους πολίτες της Α’ Θεσσαλονίκης όχι μόνον γιατί από τις πολιτικές της επιλογές, τεράστιο κομμάτι τους επλήγη, ίσως και αμετάκλητα, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα,  αλλά και γιατί κορυφαία στελέχη της Ν. Δ. είχαν κάνει σημαία τον «αντεθνικό» χαρακτήρα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία όχι μόνο δεν πείραξαν, αλλά αντιθέτως η κυβέρνηση  του Κυριάκου Μητσοτάκη,  εμφανίσθηκε επισπεύδουσα στην εφαρμογή της. Σύμφωνα, δε, με καλά γνωρίζοντες, η εικόνα αυτή συμπληρώνει το προβληματικό παζλ για την ΝΔ, η οποία φέρεται να υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής επαρχίας.   

Κομβικό ρόλο τόσο στην δημοσκοπική όσο και στην εν τέλει εκλογική επίδοση του κυβερνώντος κόμματος στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι θα παίξει και η μη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις προσεχείς εκλογές. Η μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στις γαλάζιες λίστες είναι απολύτως κρίσιμο μέγεθος. Και τούτο διότι ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται ακόμη και ως σήμερα 14 χρόνια μετά την αποχώρηση του από την ηγεσία του κόμματος, το πιο σημαντικό πολιτικό χαρτί του και ο λόγος για τον οποίον, πολίτες και κονωνικές δυνάμεις που είχαν ψυχική απόσταση με τις μετά τον Κώστα Καραμανλή, ηγεσίες της ΝΔ, παρέμειναν στις τάξεις της.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, πιο συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκέντρωσε ένα ποσοστό της τάξης του 29,7% έναντι 28,5% του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη διαφορά να ανέρχεται στο 1,2%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση με το 2019, με τη Νέα Δημοκρατία να χάνει το 5,82% των ψήφων της (σ.σ. το 2019 έλαβε ποσοστό 35,52%) ενώ αντίθετα η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται πάνω – κάτω στα ίδια επίπεδα χάνοντας μόλις το 2,81% από το 31,31% που συγκέντρωσε στις προηγούμενες εκλογές.

Σε υψηλά ποσοστά κινούνται τα τρία πρώτα κόμματα και ως προς της συσπείρωση, με τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται ελαφρώς του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με 73,8% έναντι 71,7%. Ωστόσο, τη μεγαλύτερη συσπείρωση την εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με 84,7%.

Το 8,3% των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς παράταξης δήλωσε πως θα «μεταναστεύσει» στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενώ την αντίθετη πορεία θα ακολουθήσει το 4,9%.

Από εκεί και πέρα στο χώρο της κεντροαριστεράς παρατηρείται μια ισοπαλία στις μετακινήσεις αφού το 8,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα, και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα εμπιστευθεί το Νίκο Ανδρουλάκη στις επόμενες εκλογές.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις από τη Νέα Δημοκρατία προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και αντίστροφα, μόλις το 2,2% θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ, ενώ η Νέα Δημοκρατία θα απορροφήσει το 3,5% των ψηφοφόρων της Χαριλάου Τρικούπη.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement