Έλεγχος στη διαδρομή της εξωσωματικής από τον δωρητή ως το παιδί

fertilization

Advertisement

Οι νέες ευνοϊκές αλλαγές στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης αναλύονται σε εκδηλώσεις που οργανώνει η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
Σύντομα και οι μοναχικοί άνδρες θα μπορούν να αποκτήσουν παιδί και να δημιουργήσουν μονογονεϊκή οικογένεια, μέσω παρένθετης μητέρας και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το θέμα αυτό θα ξεκινήσει να συζητιέται τις επόμενες εβδομάδες και στη χώρα μας, μέσω της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το έναυσμα έδωσε δικαστική απόφαση η οποία δικαίωσε ενδιαφερόμενο, που με αίτημά του, διεκδικούσε τη δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας, στη βάση της ισότιμης αντιμετώπισης των δύο φύλων.

Η νομοθεσία σήμερα προβλέπει τη δυνατότητα αυτή μόνο σε μοναχικές γυναίκες (δεν είναι παντρεμένες και δεν ζουν με ελεύθερη συμβίωση σε κάποια επίσημη σχέση), υπό την προϋπόθεση της αδυναμίας της να τεκνοποιήσει με φυσικό τρόπο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθ. Νικ. Βραχνής, με αφορμή δύο εκδηλώσεις που οργανώνει η Αρχή για την ενημέρωση γιατρών και κοινού επί των αλλαγών που έφερε ο τελευταίος σχετικός νόμος για την εξωσωματική γονιμοποίηση στη χώρα μας, από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Σε ότι αφορά τα κριτήρια για τους μοναχικούς άνδρες, ο κ. Βραχνής είπε ότι τεθούν ζητήματα ηλικίας και κατάστασης υγείας, αλλά θα συζητηθούν τα κοινωνικά κριτήρια ύστερα από διερεύνηση τι συμβαίνει στο εξωτερικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Για παράδειγμα ανέφερε ότι στην Αγγλία, επιτρέπεται ο μοναχικός άνδρας να βρει παρένθετη μητέρα, η οποία με ωάριο δότριας και σπέρμα του ίδιου να γεννήσει το παιδί του, το οποίο θα του παραδοθεί με δικαστική απόφαση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement