Με τις Ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πέρασε η τροπολογία κατά των ναζί

vouli momfi

Advertisement

«Παρών» από τον ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε νωρίτερα τις βάσιμες αντιρρήσεις του για την κυβερνητική επιλογή • «Όχι» ψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Με τη Νέα Δημοκρατία συντάχθηκε τελικά το ΠΑΣΟΚ, υπερψηφίζοντας κι αυτό την κυβερνητική τροπολογία που είχε ως επιδιωκόμενο στόχο να εμποδίσει την είσοδο στη Βουλή νεοναζιστικών κομμάτων.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού εξέφρασε νωρίτερα τις βάσιμες αντιρρήσεις του, επέλεξε να ψηφίσει «παρών», ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν την κυβερνητική τροπολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η προβληματική τροπολογία της κυβέρνησης δεν μπόρεσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα έδρανα της Βουλής και κυρίως να συσπειρώσει όλα τα κόμματα σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα.

Οι τοποθετήσεις και οι ενστάσεις

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροκομματικούς σχεδιασμούς και υπογράμμισε πως η εν λόγω τροπολογία μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε επικίνδυνα μονοπάτια για τη Δημοκρατία, όπως στον αποκλεισμό συνδυασμών από την εκλογική διαδικασία, μέσω της σχετικής δυνατότητας που θα έχει πλέον ο Άρειος Πάγος. 

«Η τροπολογία αντί να οδηγήσει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μπορεί να τους δυναμώσει. Είναι μια συνταγματικά προβληματική τροπολογία. Τι είναι αυτό που σας εμποδίζει να γίνετε πιο σαφείς; Επιμένοντας ανοίγετε τον δρόμο σε ένα τμήμα των δικαστών να αποφασίζει εν λευκώ ποιος συνδυασμός υπηρετεί και ποιος όχι την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος. Αφήνεται παράθυρο ώστε κάποιος να ισχυριστεί ότι δεν αφορά μόνο τους νεοναζί, επαναφέροντας από το παράθυρο την επικίνδυνη θεωρία των δύο άκρων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να αναλάβει δράση απέναντι στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήξερε ότι έκανε προεκλογικό αγώνα από το κελί του, ενώ το κόμμα του έπαιρνε άδεια από το υπουργείο και τον δήμο Αθήνας να οργανώνει συγκεντρώσεις.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του, ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν».

Ο κ. Βορίδης, ξεκαθάρισε πως το εδάφιο β’ της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων.

Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τα κόμματα της Αριστεράς ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε το δρόμο της συμπόρευσης με την κυβέρνηση αφού όμως εισακούστηκαν, όπως λέει, οι «παρατηρήσεις οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement