Σεισμός- Αντιόχεια: Μάχη της ΕΜΑΚ για την διάσωση δύο Ελλήνων που αγνοούνται

Advertisement

Κορυφώνεται η αγωνία για τους δύο Έλληνες που αγνοούνται από τον φονικό σεισμό της περασμένης Δευτέρας σε Τουρκία και Συρία.

Πρόκειται για ζευγάρι Ελλήνων που έμεναν σε 6ώροφη πολυκατοικία στο κέντρο της Αντιόχειας και έχουν να δώσουν σημεία ζωής από την ημέρα του καταστροφικού σεισμού. Ο Γιώργος Αντύπας, 65 ετών και η σύζυγός του, Νίντα Αντύπα, 62 ετών κατοικούσαν στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που κατέρρευσε μετά τον φονικό σεισμό ο οποίος έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Τα παιδιά τους και οι συγγενείς τους έχουν απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για να εντοπιστούν. Ο Γιώργος Αντύπας είναι Έλληνας και η σύζυγός του κατάγεται από τη Συρία.

Χθες η ελληνική ομάδα πήγε στο σημείο και έκανε επιφανειακή αναζήτηση χωρίς να βρει κάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σημείο «έχει κλείσει από διασωστικής άποψης» που σημαίνει ότι φαίνεται πως όσοι ήταν να βρεθούν ζωντανοί έχουν εντοπιστεί. Ωστόσο σήμερα οι Ελληνες υπέβαλαν στους Τούρκους συντονιστές αίτημα για κατ’ εξαίρεση έρευνα στο σημείο.

Αυτή την ώρα επιχειρεί επί τόπου ενισχυμένη ομάδα 23 Ελληνων της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ με δύο σκυλιά, τρεις νοσηλευτές και δύο οχήματα ειδικού τύπου.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι οι Έλληνες εκτιμάται ότι είναι εγκλωβισμένοι αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών, σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ στην Τουρκία, Γιώργο Σιδέρη, που βρίσκεται δίπλα στην ελληνική ομάδα διάσωσης.

“Για εμάς, το γεγονός ότι είναι Έλληνες σηματοδοτεί κάτι πολύ σημαντικό και πρέπει για συμβολικούς λόγους να κάνουμε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Δεν ξέρουμε το στίγμα για να εντοπίσουμε τους 2 Έλληνες αγνοούμενους»

Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε στον ΣΚΑΪ όσον αφορά τις πληροφορίες για τους δύο Έλληνες αγνοούμενους στην σεισμόπληκτη περιοχή, ο καθηγητής είπε ότι δεν μπορούν αν τους εντοπίσουν, καθώς δεν έχουν το ακριβές στίγμα τους.

«Εκείνα τα οικοδομικά τετράγωνα (όπου έμεναν) έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά και δεν μπορούμε να βρούμε οδούς, αριθμούς κτλ» είπε ο κ. Λέκκας. Για τον ηρωισμό της ομάδας της ΕΜΑΚ, ο καθηγητής είπε ότι «τα παιδιά κινδύνευσαν πολλές φορές και τους αξίζουν όλα τα συγχαρητήρια».

Πέντε μέρες μετά τους δύο φονικούς σεισμούς, οι εγκλωβισμένοι στα ερείπια των κτιρίων ανέρχονται σε 80.000 και ο αριθμός των νεκρών -καθώς οι ώρες περνούν και οι ελπίδες για επιζώντες σβήνουν- δυστυχώς θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους 50.000.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement