Σεισμός Τουρκία: Διεθνής αλληλεγγύη για τον φονικό σεισμό

seismos toyrkia 3

Advertisement

Διεθνή αλληλεγγύη έχει προκαλέσει ο καταστροφικός και φονικός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία που είχε σαν αποτέλεσμα περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα στην Τουρκία ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 1.651 και οι τραυματίες ανέρχονται σε 11.119 σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας.

Στη Συρία, στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες και τους τζιχαντιστές, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 390. Στις επαρχίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Δαμασκού, έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 538 θύματα.

Δεκάδες χώρες αλλά και οργανισμοί ακόμα και κρατών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις ετοιμάζονται μπροστά στον ανθρώπινο πόνο να παράσχουν βοήθεια στις δύο χώρες που μαστίζονται από την τεράστια καταστροφή.

ΗΠΑ και Ευρώπη
Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση της αμερικανικής κυβέρνησης στην ανάγκη για παροχή βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας, όπως τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά μας για παροχή βοήθειας στην Τουρκία είναι ήδη σε εξέλιξη, ενώ οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ανθρωπιστικές οργανώσεις στη Συρία έχουν κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των σεισμών σε όλη τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε όσους επλήγησαν από αυτούς τους σεισμούς τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τους θανάτους και τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία.

Ελλάδα
Η Ελλάδα έστειλε ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, η οποία έχει φτάσει ήδη στην Τουρκία.

Ακόμα έστειλε ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) αποτελούμενη από 3 διασώστες και 2 γιατρούς, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στην αντιμετώπιση απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών,

Επίσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και εξέφρασε τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή– στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο είχε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Γαλλία
Η Γαλλία θα στείλει τη Δευτέρα 139 διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στην Τουρκία ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν.

«Κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Δημοκρατίας, 139 διασώστες της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας θα αναχωρήσουν αεροπορικώς σήμερα (Δευτέρα) το βράδυ για την Τουρκία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης. Η Γαλλία είναι πλήρως αλληλέγγυα προς την Τουρκία σε αυτές τις τρομερές συνθήκες», έγραψε ο υπουργός στο Twitter.

Οι διασώστες δεν έχουν πρόθεση επί του παρόντος να παρέμβουν στη Συρία, «είναι ένας μηχανισμός για την Τουρκία», διευκρίνισε το περιβάλλον του υπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τριάντα εθελοντές της οργάνωσης Πυροσβέστες διεθνούς έκτακτης ανάγκης θα αναχωρήσουν επίσης για την Τουρκία αύριο, Τρίτη, για να βοηθήσουν τα θύματα του σεισμού, ανακοίνωσε η οργάνωση που εδρεύει στη Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία.

«Oμάδα έρευνας και διάσωσης (USAR) αποτελούμενη από σχεδόν τριάντα διασώστες, όλων των ειδικοτήτων (οδηγοί σκύλων έρευνας και διάσωσης στα ερείπια, γιατρούς, και αυτούς που επεμβαίνουν σε επικίνδυνα περιβάλλοντα) συνοδευόμενη από δύο σκύλους, με περισσότερα από 600 κιλά φορτίου, θα περάσει από την Κωνσταντινούπολη για να φτάσει στα Άδανα, μόνο μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο», διευκρίνισε η οργάνωση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement