Καρκίνος: Καθυστερήσεις στην περίθαλψη μειώνουν την επιβίωση

Vaccine Based Immunotherapy 1024x1024 1

Advertisement

Οι παθογένειες του συστήματος υγείας της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστούν με Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη νόσο, επισημαίνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος
Tα ποσοστά επιβίωσης μετά τη θεραπεία για καρκίνο μαστού διαφέρουν κατά 20% στις χώρες της Ε.Ε., ενώ το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης από καρκίνο του παχέος εντέρου κυμαίνεται από 49 – 68%.

Αιτία είναι οι διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης των ασθενών στην διάγνωση, περίθαλψη και πρόσβαση σε φάρμακα ανάλογα με την κάθε χώρα μέλος. Οι ανισότητες στα πρότυπα περίθαλψης, χαρακτηρίζονται απαράδεκτες από την Ε.Ε. η οποία τονίζει πως τα δικαιώματα αυτά, οφείλουν να είναι καθολικά.

Στη χώρα μας, η πρόσβαση στις νέες ογκολογικές θεραπείες, παρουσιάζει καθυστερήσεις καθώς η αξιολόγηση τους από τις σχετικές Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Υγείας, για ένταξη τους στην θετική λίστα, ξεπερνά τις 180 ημέρες από την ημερομηνία κατάθεσης του φακέλου παρότι αυτό ορίζει ο σχετικός νόμος.

Τα στοιχεία αυτά επισημαίνονται στη «Λευκή Βίβλο για τον Καρκίνο στην Ελλάδα» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), που εκδόθηκε με αφορμή το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του Καρκίνου σε συνδυασμό με την απουσία Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Ο ΣΦΕΕ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους επιστημονικούς φορείς και φορείς ασθενών εντόπισαν τις ελλείψεις του συστήματος και κατέθεσαν σειρά προτάσεων στον Πρωθυπουργό, για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement