Ο Αλ. Κούτσης στο nfn: «Το Ισραήλ σκοπεύει να κάνει εθνοκάθαρση στη Γάζα»

Κούτσης αποκλειστικά στο nfn: «Το Ισραήλ σκοπεύει να κάνει εθνοκάθαρση στη Γάζα- Τουλάχιστον 15 χρόνια για την ανοικοδόμηση της περιοχής»

Advertisement

Θα απαιτηθούν τουλάχιστον 15 χρόνια και 30 δις δολάρια για την ανοικοδόμηση της περιοχής εκτιμά ο καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών.

 

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Πέντε μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ξαφνική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, που αποτέλεσε την θρυαλλίδα για την έναρξη μιας τεράστιας στρατιωτικής επιχείρησης από την πλευρά του Τελ Αβίβ. Οι συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις έχουν καταστρέψει, σε μεγάλο βαθμό, τις υποδομές στη Γάζα, την στιγμή που η διεθνής κοινότητα υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους. Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και τις πιθανότητες επίτευξης εκεχειρίας, το nofakenews ζήτησε την γνώμη του ομότιμου καθηγητή Μεσανατολικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αλέξανδρου Κούτση.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΤΣΗΣ

Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλέξανδρος Κούτσης

«Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ξεκάθαρα τη ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στο Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει σκοπό να κάνει μια εθνοκάθαρση, δηλαδή τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Γάζα, οι πιο πολλοί από τους οποίους είναι πρόσφυγες από το 1948, να τους εκδιώξει και να αναγκαστούν να τους πάρουν διάφορα κράτη. Μάλιστα, υπήρχε κι ένα σχέδιο που δημοσιεύτηκε στις ισραηλινές εφημερίδες, όπου προτείνεται κάποιοι Παλαιστίνιοι να πάνε στην Ελλάδα, στη Γερμανία και σε κράτη της Μέσης Ανατολής», τονίζει ο κ. Κούτσης, ο οποίος αναφέρεται στις τιτάνιες προσπάθειες που θα χρειαστούν για την ανοικοδόμηση της Γάζας, εφόσον συμφωνηθεί μόνιμη εκεχειρία, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ: «Το μεγάλο πρόβλημα είναι αν μπορεί ο Μπάιντεν να προχωρήσει σε μια μόνιμη εκεχειρία, να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων- όχι αναγκαστικά με τη Χαμάς, αλλά, αν θέλετε, με την Παλαιστινιακή Αρχή- και να βρουν μια λύση για τη Γάζα. Όλες οι υποδομές στην περιοχή αυτή έχουν καταστραφεί, τα νοσοκομεία και τα σχολεία έχουν βομβαρδιστεί, επομένως για να ανοικοδομηθεί και να μπορέσει να λειτουργήσει η Γάζα, με ανθρώπινες συνθήκες, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 15 χρόνια και σίγουρα τουλάχιστον γύρω στα 20 με 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Ποιος θα τα βάλει αυτά;».

ΧΑΡΤΗΣ ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ

Ο πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς που ξέσπασε το 2023

Πόσο εύκολο, όμως, είναι να επιτευχθεί μια πλήρης και μόνιμη εκεχειρία στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής; «Ο Μπάιντεν επιδιώκει να πετύχει πριν την αρχή του ραμαζανιού, διότι συνήθως τότε ανάβουν τα αίματα και μπορεί να γίνουν τρομοκρατικές ενέργειες από τους Παλαιστινίους, μια προσωρινή εκεχειρία έξι εβδομάδων για ανταλλαγή ομήρων με φυλακισμένους από το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, η Χαμάς, επειδή ξέρει ποιο είναι το κόλπο του Μπάιντεν, τονίζει ξεκάθαρα: «Δεν απελευθερώνω τους ομήρους, εάν δεν υπάρξει πλήρη, μόνιμη εκεχειρία και μόνιμη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα». Η Χαμάς δεν πρόκειται να κάνει πίσω με τίποτα. Μην ξεχνάτε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης περιμένει μία έκθεση από το Ισραήλ, εντός του μηνός, που να διευκρινίζει τι ενέργειες έχει κάνει για να αποτρέψει μια γενοκτονία. Εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προχωρήσει στα σχέδιά του, θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει γενοκτονία».

ΓΑΖΑ ΠΟΛΕΜΟΣ 2

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Χεζμπολάχ και τις επιθέσεις που εξαπολύει, συχνά- πυκνά, στο βόρειο Ισραήλ, ο ομότιμος καθηγητής Μεσανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου υπογράμμισε: «Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να υποστηρίξει τη Γάζα, προκαλώντας προβλήματα στο βόρειο Ισραήλ, αλλά αποφεύγοντας μια μεγάλη σύγκρουση, όπως κάνει και η Υεμένη στην Ερυθρά Θάλασσα. Μην ξεχνάτε ότι η Χεζμπολάχ δεν υπήρχε πριν από το 2006. Όταν το Ισραήλ κατείχε το νότιο Λίβανο για πολλά χρόνια, η Χεζμπολάχ άρχισε σαν ανταρτική ομάδα να επιτίθεται εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων και το Ισραήλ αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αφήνοντας πίσω τη Χεζμπολάχ ως μια μεγάλη ισχυρή δύναμη. Η Χεζμπολάχ διαθέτει σήμερα τουλάχιστον 60.000 με 80.000 πυραύλους που είναι ικανοί να φτάσουν μέχρι το τελευταίο σημείο του Ισραήλ. Είναι μια τεράστια απειλή για το Ισραήλ και τώρα το «ενοχλεί» λέγοντάς του: «Όσο εσύ κάνεις πόλεμο εναντίον της Γάζας, εγώ θα σε ενοχλώ εδώ, στα βόρεια. Σταμάτησε τον πόλεμο στη Γάζα για να σταματήσω κι εγώ»».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement