Ιστορική προσελήνωση για τον «Οδυσσέα»: Για πρώτη φορά, μετά το 1972, αμερικανικό διαστημικό σκάφος «πατά» στο φεγγάρι

Ιστορική προσελήνωση για τον Οδυσσέα

Advertisement

Ο ομηρικός ήρωας Οδυσσέας, χρειάστηκε 10 χρόνια για να επιστρέψει από την Τροία στο βασίλειό του στην Ιθάκη. Η NASA, χρειάστηκε κάτι παραπάνω από 50 χρόνια αναμονής έτσι ώστε να στείλει τον δικό της «Οδυσσέα» στη Σελήνη. Το ομώνυμο διαστημικό σκάφος, έγινε το πρώτο που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό έδαφος, και κατάφερε να βρεθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, μετά το 1972. Ο σύγχρονος Οδυσσέας, εξέπεμψε σήμα, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά έπειτα από την επιτυχημένη αποστολή του «Apollo 17», στη Σελήνη, η οποία είχε διαρκέσει 12 ημέρες, 13 ώρες, 51 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα.

Οι επικεφαλής και τα μέλη της ομάδας της NASA, που υλοποίησαν το πρόγραμμα έχουν κάθε λόγο να νιώθουν δικαιωμένοι.

«Σήμερα, για πρώτη φορά για περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ, επιστρέφουν στη σελήνη. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας, μία εμπορική εταιρεία, μία Αμερικανική εταιρεία εκτόξευσε και οδήγησε το ταξίδι εκεί ψηλά. Και σήμερα, είναι η μέρα που αποδεικνύει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών εταίρων της NASA. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτό το μεγάλο και τολμηρό σχέδιο της εταιρείας Intuitive Machines και Space X και εδώ, της NASA. Τί θρίαμβος! Ο Οδυσσέας έφτασε στη σελήνη. Αυτό το βήμα είναι ένα τεράστιο βήμα μπροστά για ολόκληρη την ανθρωπότητα» αναφέρει ο Μπιλ Νέλσον, επικεφαλής της NASA.

Στο κέντρο ελέγχου της αποστολής στο Χιούστον, η πίεση ήταν τεράστια με τους ελεγκτές να περιμένουν με αγωνία το σήμα του σκάφους, το οποίο τελικά ανταποκρίθηκε 10 λεπτά αργότερα.

Το σκάφος έκανε κύκλους γύρω από το φεγγάρι σε τροχιά, προτού κατέβει προς τη γεμάτη κρατήρες επιφάνεια της Σελήνης αναζητώντας ένα ομαλό σημείο προσγείωσης.

Η αποστολή του Odysseus έχει σχεδιαστεί για να αξιολογήσει το σεληνιακό περιβάλλον του νότιου πόλου της Σελήνης ενόψει του τρέχοντος σχεδίου της NASA να επιτρέψει μια αποστολή με πλήρωμα εκεί στα τέλη του 2026.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement