Ξάνθη: Όνειρα, Χρώματα, Μυρωδιές και Αρώματα

Xanthi 1

Advertisement

Μια πόλη που χαρακτηρίζεται από διαφορετικούς πολιτισμούς, κουλτούρες, γεύσεις και αρώματα είναι η Ξάνθη. Εδώ η ανατολή συναντά τη δύση, το παλιό συναντά το νέο, προσφέροντας μία ατμόσφαιρα μοναδική.

Η Ξάνθη είναι ιδανικός προορισμός για την άνοιξη.

Μια πόλη στις οποίες ενώνονται διαφορετικές κουλτούρες δημιουργώντας έναν μοναδικό συνδυασμό που είναι εμφανής σε κάθε εικόνα των δύο πόλεων.

Η σημερινή πόλη της Ξάνθης συνδυάζει την παράδοση, αλλά και την αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου. Η παλιά πόλη χαρακτηρίζεται από τον παραδοσιακό οικισμό της με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα και τη ζωή που δίνουν τα εστιατόρια, τα ταβερνάκια και τα ουζερί που σερβίρουν μοναδικά ξανθιώτικα εδέσματα. Εδώ μπορείτε ακόμα να απολαύσετε ή να πάρετε μαζί σας υπέροχα γλυκά όπως καριόκες, σουτζούκλουκούμ και μυρωδάτα σιροπιαστά και όλα αυτά θα τα απολαύσετε περπατώντας μέσα στους γραφικούς δρόμους και στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Ο Δήμος Ξάνθης αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών, γεγονός που οφείλεται στην προνομιακή γεωγραφική του θέση, ανάμεσα στον παρθένο ορεινό όγκο της Ροδόπης, την κοιλάδα με τα στενά του ποταμού Νέστου και την παραλιακή ζώνη του Νομού, άλλα και στην έντονη δραστηριότητα που σημειώνεται στον πολιτιστικό, εμπορικό και μεταποιητικό τομέα.

Συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα στην Ξάνθη δίνουν οι δυνατότητες πολλαπλών επιλογών περιήγησης και ψυχαγωγίας, σε χώρους που κεντρίζουν το ιστορικό, φυσικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον, η γαστρονομία της καθώς και ο συνδυασμός και οι εναλλαγές φυσικού και αστικού τοπίου σε πολύ κοντινές αποστάσεις.

Αναπτύσσονται τριών ειδών βασικές μορφές τουρισμού στο Δήμο. Ο Αστικός, ο Αγροτουρισμός και ο Θαλάσσιος τουρισμός, που κάλλιστα μπορούν να συνδυαστούν με εφαλτήριο την πόλη της Ξάνθης, αφού οι αποστάσεις από τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος ολόκληρου του νομού δεν ξεπερνούν χρονικά τα 20 λεπτά της ώρας.

Στον Αστικό, ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει και να περιηγηθεί στην πόλη και να απολαύσει την μοναδικής αξίας ιστορία, θρησκευτική, γαστρονομική και πολιτιστική παράδοση και ψυχαγωγία.

Xanthi 2

Αξίζει να δείτε

Παλιά Πόλη Ξάνθης

Εκτός από τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές στο νομό της Ξάνθης, αυτό που ξεχωρίζει και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών είναι η Παλιά Πόλη. Χτισμένη στο βόρειο τμήμα της πόλης, αμφιθεατρικά και χωρισμένη σε δύο μέρη με φυσικό όριο τον ποταμό Κόσυνθο είναι ο ιστορικός πυρήνας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας μας.

Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά νεοκλασικά και μικροί κήποι σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Πολύ σημαντικό γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι το 1976 η Παλιά Πόλη ανακηρύχτηκε προστατευόμενος οικισμός και διατήρησε την παραδοσιακή μορφή της γλιτώνοντας τα σύγχρονα ρυμοτομικά σχέδια.

Η πρώτη φάση οικοδόμησης της σημερινής Παλιάς Πόλης μετά τους αλλεπάλληλους σεισμούς του 1829, διατηρώντας μεγάλο μέρος του παλαιότερου πολεοδομικού ιστού, εκτιμάται ότι είναι μεταξύ των ετών 1830 – 1845 με οικοδόμους από την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Η δεύτερη φάση της ανοικοδόμησης θεωρείται ότι έγινε μετά το 1870.

Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται μεταξύ άλλων και το παλιό δημαρχείο της πόλης. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα κτήρια στον οικισμό. Στην Παλιά Πόλη διασώζονται επίσης αρχοντικά και σπίτια εργατών ταξιδεύοντας τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή. Το «σπίτι του Χατζιδάκι», το ιταλικής αρχιτεκτονικής Στάλιο αρχοντικό και η πετρόχτιστη εκκλησία του Αγίου Βλασίου είναι μερικά από τα κτήρια που θα τραβήξουν το βλέμμα σας.

Αν βρεθείτε το Σεπτέμβριο θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε και τις Γιορτές της Παλιάς Πόλης.

Θρησκευτικά μνημεία

Τρία είναι τα σημαντικότερα μοναστήρια του Δήμου Ξάνθης που χρονολογούνται από τους βυζαντινούς χρόνους, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελίωτισσας και η Ιερά Μονή Παναγίας Καλαμούς, ενώ αμέτρητες οι παλιές εκκλησίες και τα παρεκκλήσια με ιδιαίτερη ιστορία και σημασία το καθένα, σε όλη την έκταση του Δήμου.

Στην πόλη της Ξάνθης λειτουργεί από το 1945 μέχρι και σήμερα η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης καθώς και το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθωρίου, ενώ αποτελεί και την γενέτειρα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου με την οικία του να διασώζεται μέχρι και σήμερα.

Σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Ξάνθης, αποτελεί και το γνωστό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, λατρευτικό και πνευματικό κέντρο του ομώνυμου μετοχίου της ιεράς μονής Βατοπαιδίου.

Μουσεία

Τα σημαντικότερα μνημεία ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού που συναντά κανείς στην πόλη είναι ο παραδοσιακός οικισμός της παλιάς πόλης της Ξάνθης, ο παραδοσιακός οικισμός Σαμακώβ και η περιοχή των καπναποθηκών όπου στεγάζονται πλήθος πολιτιστικών κέντρων και εκθεσιακών χώρων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, τη Δημοτική Πινακοθήκη, την Ακαδημία Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τέλος τον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης, το σπίτι που γεννήθηκε ο διεθνούς φήμης Έλληνας συνθέτης Μάνος Χατζηδάκης.

Στα βόρεια της πόλης της Ξάνθης σημαντικό μνημείο αρχαιολογικής σημασίας αποτελούν τα λείψανα του τείχους της ακρόπολης της βυζαντινής Ξάνθειας, ενώ λίγο βορειότερα στη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης συναντάμε τον μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό Μακεδονικό Τάφο της Θράκης, το Κάστρο Καλύβας και το Λαογραφικό Μουσείο της Σταυρούπολης.

Νοτιότερα, σε μικρή απόσταση από την πόλη, εστία πολιτισμού αποτελεί ο αρχαιολογικός χώρος Αβδήρων με το γνωστό ομώνυμο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Xanthi 3

Γεύσεις

Μέσα από τις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας της Ξάνθης, θα βιώσετε πρωτόγνωρες εμπειρίες. Εκεί, θα συναντηθείτε με τηνιστορία της, θα γνωρίσετε τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της και θα ανακαλύψετε τα πιο ενδόμυχα μυστικά της.

Οι επιλογές είναι πολλές και σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν: Πικάντικα σουτζούκια, ζουμερά κεμπάπ & μυρωδάτα λαχματζούν, καβουρμάς, παστουρμάς, αρνάκι με γιουφκάδες (μακρόστενες χυλοπίτες), παστουρμαδόπιτες, κεφαλόπουλα & όστρακα από τη Βιστωνίδα.

Σιροπιαστά γλυκά Ξάνθης, όπως σάμαλι και σαραγλί, Ξανθιώτικες καριόκες, ξηροί καρποί, ανατολίτικα γλυκίσματα, σιροπιαστό γκελίνμποχτσά, σεκέρπαρέ από σιμιγδάλι και φρέσκο βούτυρο και σουτζούκλουκούμ.

Τέλος, επισκεφθείτε τα τοπικά οινοποιεία, γευθείτε τα εξαιρετικής ποιότητας ξανθιώτικα κρασιά, όπως και τα «ρακοκάζανα» που με μοναδική τεχνική τελείται κάθε χρόνο η ιεροτελεστία της απόσταξης του τσίπουρου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο Ciao.gr, με προτάσεις για να μείνετε, να φάτε και να διασκεδάσετε!

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement