Ακίνητα : Έρχονται ειδικοί «Ράμπο» της ΑΑΔΕ – Ποιες είναι οι αρμοδιότητές τους

ΑΚΙΝΗΤΑ11

Advertisement

Έρχονται ειδικοί «ράμπο» της ΑΑΔΕ για όλα τα ακίνητα. Δηλαδή θα λειτουργήσουν δύο νέα Κέντρα Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΠ) στα οποία θα περάσουν όλες οι υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ σε Αττική και περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για το ΚΕΦΟΚ Αττικής το οποίο θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Απριλίου 2024 και το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης το οποίο θα λειτουργήσει στις 13 Μαΐου και το οποίο μέχρι τις 20 Μαΐου θα απορροφήσει τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ της περιφέρειας.

Τα Κέντρα αυτά ουσιαστικά  θα παρακολουθούν την εικόνα των φορολογούμενων, θα επιτηρούν τη διαδικασία φορολόγησης των ακινήτων, θα προσδιορίσουν την προσωρινή αξία για ακίνητα για τα οποία δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα αλλά και  θα διενεργούν ελέγχους και θα επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα οι υπάλληλοι των δυο νέων υπηρεσιών θα περάσουν από κόσκινο όλες  τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων και  μετά θα αποστείλουν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες τις  υποθέσεις φορολογούμενων που δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις.

Σημειώνεται δε πως σε πρώτη φάση στο στόχαστρο των ράμπο βρίσκονται  κυρίως οι αγοραπωλησίες ακινήτω  που έγιναν με μετρητά, γονικές παροχές, δωρεές, οι πολίτες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων αλλά και οι συμβολαιογράφοι  καθώς αυτοί θα ελεγχθούν  για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Μάλιστα, σύμφωνα με απόφαση της ΑΑΔΕ,  οι ειδικοί “ράμπο” έχουν τις παρακάτω αρμοδιότητες:

  • Να παρακολουθούν και να εφαρμόζουν τη νομοθεσία της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).
  • Να παρακολουθούν τη φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμένων αλλά και να δημιουργούν και να συντηρούν τη φορολογική εικόνα των φορολογουμένων.
  • Να παραλαμβάνουν και να διαχειρίζονται (αρχικές/ τροποποιητικές) δηλώσεις
  • Να εκδίδουν πράξεις  προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
  • Να προσδιορίζουν τη προσωρινή αξία για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
  • Να διενεργούν έλεγχο και να επιβάλλουν πρόστιμο στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Να χορηγούν χειρόγραφα πιστοποιητικά
  • Να επαληθεύουν την ορθότητα του περιεχομένου των δηλώσεων αλλά και να διαχειρίζονται τα  αποτελέσματα από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Να αποστέλλουν  τις σημαντικές υποθέσεις στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
  • Να παρακολουθούν και να εφαρμόζουν τη  νομοθεσία των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  • Να παραλαμβάνουν και να διαχειρίζονται  (αρχικές  ή τροποποιητικές ) δηλώσεις και αιτήσεις (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
  • Να ελέγχουν την τροποποιητική δήλωση Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.
  • Να ελέγχουν τα παραστατικά  κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
  • Να χορηγούν το χειρόγραφο πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ.
  • Να ελέγχουν την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
  • Να επαληθεύουν την ορθότητα του περιεχομένου των δηλώσεων αλλά και να διαχειρίζονται τα αποτελέσματα από  διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων,  θα αποστέλνονται οι σημαντικές υποθέσεις  στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement