Επιδείνωση προβλέψεων και από την ΕΛΣΤΑΤ

pelagidis 14

Advertisement

Κάτω από τον πήχη του 2,3% η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου ● Κρίσιμα τα στοιχεία που αναμένονται για κατανάλωση, επενδύσεις και εξαγωγές εξαμήνου.
Ανάπτυξη μόλις 2,1% κατέγραψε η ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2023, που αποτελεί μια επίδοση κάτω από τον πήχη του ετήσιου στόχου για 2,3% που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη μείωση κατά 0,1% που σημείωσε το ΑΕΠ σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, καθώς όλοι οι αναλυτές μιλούσαν για ένα ισχυρό carry over που θα λειτουργούσε ενισχυτικά στον ρυθμό μεγέθυνσης αλλά τελικά η επίδρασή του ήταν αρνητική.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ανακοινώνονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, με τις εκτιμήσεις να είναι θολές και γκρίζες και να αφήνουν ανοιχτό ακόμη το σενάριο για ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο. Εξέλιξη που θα «σημαδέψει» και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες που προσπαθούν να βγουν μπροστά καλύπτοντας μέρος από το ΑΕΠ που εξαΰλωσε η ενεργειακή κρίση.

Στο δύσκολο αυτό περιβάλλον μεγαλύτερο βηματισμό θα πρέπει να αναπτύξει και η ελληνική οικονομία πιάνοντας μεγαλύτερες ταχύτητες στα επόμενα τρίμηνα και ειδικά στο τρίτο, που θεωρείται κομβικό για τον ρυθμό μεγέθυνσης λόγω της συμβολής των εσόδων από τον τουρισμό. Ακόμα ένα «συν» είναι η ραγδαία αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών στο -17,8% για τον μήνα Απρίλιο, εξέλιξη που ξεφουσκώνει τον λογαριασμό του Δημοσίου για τις ενεργειακές επιδοτήσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τα στοιχεία για την πορεία της κατανάλωσης, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές στο πρώτο εξάμηνο αλλά και για άλλους δείκτες-κλειδιά για τα «μοτέρ» της οικονομίας προκειμένου να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Πελαγίδης στέκεται στο σημαντικότερο αποτέλεσμα το οποίο είναι οι θετικές εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η ταχύτητα της ανάκαμψης επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αναθεώρηση της εκτίμησης του ρυθμού μεγέθυνσης για το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε 7,8% από 7,5%, καθώς μετέβαλε τη βάση υπολογισμού.

Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 53,963 δισ. ευρώ από 50,391 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επιμέρους συνιστώσες που καθόρισαν το μέγεθος της ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου παρουσίασαν τις ακόλουθες μεταβολές:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,2%.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 8,9%.
Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,2%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%.
Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,7%

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement