Οικογένεια Καρνέση: Οι ιστορικοί εφοπλιστές, η Ελινόιλ και οι δικαστικές διαμάχες

Advertisement

Του Γ. Κορωναίου

Με αίμα βάφτηκε ο επίλογος για κάποια από τα μέλη μιας από τις ιστορικότερες εφοπλιστικές οικογένειες της χώρας. Η Μαρία Καρνέση και ο γαμπρός της Αντώνης Βλασσάκης, καθώς και ένα ακόμη στέλεχος της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation, έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες του πρώην επιστάτη της οικογενειακής εξοχικής κατοικίας στους Πεταλιούς, του Αιγύπτιου Ελ Μπουράι ή αλλιώς «Άρη» όπως τον γνώριζαν όλοι επί χρόνια στην εταιρεία.
Και είναι αυτή η εξέλιξη, που έρχεται ως συνέχεια μιας αλυσίδας δυσάρεστων γεγονότων, τα οποία βάρυναν μια οικογένεια-υπόδειγμα στους κύκλους του ελληνικού εφοπλισμού…
Για τους γνώστες ονομάτων και καταστάσεων της θάλασσας, η οικογένεια Καρνέση ήταν σημείο αναφοράς όχι μόνο λόγω της ισχύος και των επιτυχημένων κινήσεων τους στην ναυτιλία αλλά και με αφορμή το δέσιμο που είχαν τα μέλη μεταξύ τους. «Πατριάρχης» εν ζωή ο 85χρονος Σπύρος Καρνέσης, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Λονδίνο και που μαζί με τις αδερφές του Μαρία και Δέσποινα αλλά και τον σύζυγο της δεύτερης Αντώνη Βλασσάκη συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση, επεκτεινόμενοι στη ναυτιλία με συνεχείς αγορές και νηολόγηση τάνκερ, αλλά και ανοίγοντας νέους δρόμους στο χώρο των καυσίμων και του real estate. Αποτέλεσμα όλων αυτών ένας στόλος που ξεπερνούσε τα 20 πλοία, η γνωστή εταιρεία πετρελαιοειδών και ενέργειας Ελινόιλ, με τον Σπ. Καρνέση να έχει περίπου το 65% της, αλλά και πολλά ακίνητα, ανάμεσα τους οι μισοί Πεταλιοί, οι ιδιόκτητες «Μαλβίδες της Ελλάδας».

Οι δικαστικές διαμάχες 
Από τους Πεταλιούς και τη χρόνια δικαστική διαμάχη με τους έτερους ιδιοκτήτες, την οικογένεια Εμπειρίκου, πάλαι ποτέ φίλοι και συνεργάτες όμως εδώ και πολλά χρόνια εχθροί στις δικαστικές αίθουσες, εκκινούν τα δυσάρεστα της οικογένειας. Ωστόσο αυτό που άφηνε το στίγμα του, μέχρι την αιματηρή τραγωδία, ήταν η ενδοοικογενειακή διαμάχη του τελευταίου διαστήματος. Οι αδελφές Καρνέση και ο γαμπρός Βλασσάκης στράφηκαν κατά του Σπύρου Καρνέση, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για οικειοποίηση περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ από κοινούς λογαριασμούς, χωρίς να αποδώσει τα μισά στις οικογένεια των δυο αδερφών του. Όπως ισχυρίζονται στην αγωγή «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο» ο Σπύρος Καρνέσης μετέφερε το σύνολο των χρημάτων από πώληση κάποιων δεξαμενόπλοιων σε αποκλειστικά δική του εταιρεία, χωρίς να ενημερώσει και να αποδώσει το μερίδιο που αναλογούσε στις Δέσποινα και Μαρία.
Οι δικαστικές διαμάχες χάλασαν το καλό όνομα της οικογένειας που ήταν γνωστό σε όλη την επιχειρηματική ελίτ. Μέχρι σήμερα, που μια πραγματικά ανείπωτη τραγωδία με νεκρά δυο μέλη της οικογένειας Καρνέση, ήρθε να επισκιάσει οτιδήποτε άλλο την αφορά.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement