Πληθυσμιακή συρρίκνωση, η νέα μάστιγα της Δύσης

Population Decline July2019

Advertisement

 

Ο πληθυσμός του ανθρώπινου είδους γερνάει δραματικά, με τόσα άτομα να κλείνουν τα 80 όσο και να γεννιούνται. Η παγκόσμια “ατμομηχανή”  Κίνα, αυτή τη στιγμή το πολυπληθέστερο έθνος στον κόσμο, αναμένεται να κορυφωθεί στα 1,4 δισεκατομμύρια πληθυσμό  και στην συνέχεια να μειωθεί κατά το ήμισυ στα 732 εκατομμύρια έως το 2100.

Ευρώπη και Αφρική στα δυο άκρα

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα. Οι γεννήσεις κινούνται σε επίπεδα  κάτω από αυτό που απαιτείται για τη διατήρηση των σημερινών επιπέδων πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γεννιούνται αρκετά μωρά για να αντικαταστήσουν τη γενιά πριν από αυτές. Ο πληθυσμός της Ιταλίας αναμένεται να μειωθεί κατά το ένα πέμπτο έως το 2050. Ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται να μειωθεί κατά ένα τρίτο έως το 2060!

Εξαίρεση αποτελεί η Αφρική! Ο αριθμός των νέων που ζούν σήμερα στην Αφρική θα κάνει ουσιαστική διαφορά στον παγκόσμιο πληθυσμό. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα ενηλικιωθούν τα επόμενα χρόνια διασφαλίζει ότι η ήπειρος θα γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη μέχρι το 2050,   ενώ ο πληθυσμός της υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται να τριπλασιαστεί σε περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια άτομα έως το 2100.

Αφρική πληθυσμός

Με την  Νιγηρία να ηγείται αφού αναμένεται να γίνει η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο μέχρι το 2100, πίσω μόνο από την Ινδία.

Οι «πρωταθλητές» της πληθυσμιακής πτώσης

Τουλάχιστον 23 έθνη – συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ταϊλάνδης και Νότια Κορέας αναμένεται να δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται στο μισό έως το 2100. Πρωταθλήτρια στην υπογεννητικότητα η Νότιος Κορέα. Οι πληθυσμιακές τάσεις της Νότιας Κορέας παρουσιάζουν μείωση τα τελευταία χρόνια, με τον συνολικό πληθυσμό να αναμένεται να μειωθεί από 51,75 εκατομμύρια το 2024 σε 36,22 εκατομμύρια έως το 2100. Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας της χώρας, ο αριθμός των γεννήσεων από μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της, αναμένεται να μειωθεί από 0,78 το 2022 σε 0,65 το 2025.

Αυτές οι εξελίξεις στον παγκόσμιο πληθυσμό έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, το εργατικό δυναμικό και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των χώρων.  Ένα μικρότερο εργατικό δυναμικό και η γήρανση του πληθυσμού που προκύπτει από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική παραγωγικότητα στην αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος αλλά και της κατανάλωσης.

Μακροπρόθεσμα οι χαμηλές τιμές  ποσοστών γονιμότητας προκαλούν επιπτώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, οδηγούν σε μείωση των εσόδων και επηρεάζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα των προγραμμάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Ο πληθυσμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού τοπίου μιας χώρας. Ένας μεγάλος πληθυσμός συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη μέσω του εργατικού δυναμικού και της ικανότητας για εγχώρια κατανάλωση ενω ενας ποικιλόμορφος και μεγάλος πληθυσμός μπορεί να ενθαρρύνει την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, παρέχοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιπλέον, η κατανομή του πληθυσμού επηρεάζει τη ζήτηση για κοινωνικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας.

Συνοπτικά, η σημασία του πληθυσμού για μια χώρα είναι ζωτικης σημασιας αλλα η διαχείριση του αποτελει πολύπλευρο ζήτημα που καθορίζεται  από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικιακής κατανομής, των επιπέδων εκπαίδευσης και της συνολικής ευημερίας του πληθυσμού.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement