Quo vadis Κεντροαριστερά; Οι ενέργειες που απλά πιστοποιούν την παντοδυναμία Μητσοτάκη

βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Advertisement

Η εκδήλωση που  διοργανώνει η ΕΦΣΥΝ στο Θέατρο Άλφα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;» στις 13 Φεβρουαρίου, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έχει «ανάψει φωτιές» στα ΜΚΔ, με τα τρολ να στήνουν πάρτι σε βάρος των συμμετεχόντων. Ωστόσο η ουσία βρίσκεται μακριά από τα συμπεράσματα του συρμού και κυρίως είναι «απέναντι» στη βασική επιδίωξη των διοργανωτών, αφού μια εκδήλωση με εκπροσώπους από τα τρία «προοδευτικά» κόμματα -πέραν των όποιων προσωπικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων- και τίτλο «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;», απλά πιστοποιεί την πλήρη κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό.

Πέραν αυτού και σε συνάρτηση του, ένα ισχυρό συμπέρασμα αφορά στην πλήρη αμηχανία της κεντροαριστεράς, ως εναλλακτικού πόλου εξουσίας, να συνθέσει αφήγημα κυβερνησιμότητας και να βρει πρόσωπο με χαρακτηριστικά «αντι-Μητσοτάκη».

Κατά τα άλλα, από διάφορες πλευρές εκφράζονται ενστάσεις για το εγχείρημα που θα «φέρει πιο κοντά τα πρόσωπα του προοδευτικού κόσμου» και γίνεται ευθέως λόγος για προσωπικές φιλοδοξίες και τυχοδιωκτισμούς από πλευράς Διονύση Τεμπονέρα και Μανώλη Χριστοδουλάκη (συμμετέχει και η Έφη Αχτσιόγλου).  

Στελέχη της Κουμουνδούρου σημείωναν πως η ουσιαστική συζήτηση περί συγκλήσεων των προοδευτικών δυνάμεων, άνοιξε με τον Αλέξη Τσίπρα μεσούσης της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και με ορίζοντα τις εκλογές της απλής αναλογικής του 2023 και έκλεισε «με τους συνοδοιπόρους της κας. Αχτσιόγλου, που την επομένη της αποστασίας τους «χτυπούσαν την πόρτα» του ΠΑΣΟΚ».

Και από την Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνεται αν έχει νόημα μια συζήτηση τη δεδομένη στιγμή για το ποιος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Κ. Μητσοτάκη, την πολιτική και την εκλογική συμπεριφορά του, ως εφαλτήριο κοινής επιδίωξης με προοπτική συνεργασίας των τριών κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά); Με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής «έχουν νόημα μόνο ισχυρές αυτόνομες προτάσεις διακυβέρνησης» σημείωνε σε ραδιοφωνική συνέντευξη του ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης. Κοινώς, τώρα οι προσπάθειες συγκλήσεων στον προοδευτικό χώρο είναι ψευδεπίγραφες

Ωστόσο η συγκεκριμένη εκδήλωση έρχεται να προστεθεί στο ατελείωτο σπιράλ εσωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να προκαλέσει θέμα και στο ΠΑΣΟΚ. Από τον τίτλο και μόνο «Απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» προκύπτει πως είναι ευθεία αμφισβήτηση στον Κασσελάκη, που με την αυτοαναφορική κατάφαση –«εγώ θα τον κερδίσω»- κατέβηκε στις εσωκομματικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις κέρδισε. Λαμβάνοντας υπόψη τους δυο εκ των τριών πρωταγωνιστές (Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου) και σε μια φάση που καλώς ή κακώς ο Κασσελάκης αμφισβητείται -έστω βουβά- στο κόμμα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Ο τρίτος πρωταγωνιστής, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, και η συμμετοχή του στην εκδήλωση, ίσως έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί από τη μια ο πρώην γραμματέας και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στην κατηγορία αυτών που θα παίξουν ρόλο στην επόμενη ημέρα του ΠΑΣΟΚ, αν οι συνολικοί στόχοι δεν επιτευχθούν σε ορίζοντα τετραετίας. Από την άλλη, όμως, η συμμετοχή του σε μια τέτοια κίνηση συμπίπτει με τα τελευταία ανοίγματα Ανδρουλάκη στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέα Αριστερά, οπότε κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεννόησης των δυο.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement