Το stress test Μητσοτάκη: Τρακτέρ, Εκκλησία και μετά φοιτητές…

Μητσοτάκης

Advertisement

Του Γ. Κορωναίου

Έναν Γολγοθά μέσα στον χειμώνα έχει μπροστά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος καλείται να λύσει διαδοχικά ζητήματα, αρχίζοντας από το αγροτικό και καταλήγοντας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ιδίως την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι στους αγρότες,  την Εκκλησία και το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας, σε κάποιους γαλάζιους βουλευτές. Η συνέχεια περιλαμβάνει φοιτητές και εκπαιδευτική κοινότητα. με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια να είναι σε διαβούλευση και να έρχεται στη βουλή στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της άλλης, πάντως πριν τις 20 Φεβρουαρίου.

Μιλάμε για ένα 20ήμερο συνεχών δοκιμασιών και ελέγχων κυβερνητικής συνοχής. Η αρχή, λοιπόν, αφορά στη συνάντηση με τους αγρότες που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη. Κι αυτό γιατί ο Κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα επίσκεψη στο Βελιγράδι, με αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, για συναντήσεις με τον Σέρβο ομόλογό του Αλ. Βούισιτς, στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης EXPO που διοργανώνει η Σερβία. Οι διαβουλεύσεις με τους αγρότες ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής (αριθμός μελών αντιπροσωπείας, προεργασία ατζέντας κλπ), με την κυβέρνηση να συνεχίζει στο μοντέλο της ήπιας αντιμετώπισης του ζητήματος και στη λογική «να δώσει κάτι ακόμα» από τα αιτήματα τους.

Αγρότες Σύσκεψη στη Σίνδο για συνάντηση με Μητσοτάκη Μπλόκα στον Τύρναβο

Βλέποντας το μέγεθος των κινητοποιήσεων, τη διάθεση των αγροτών να το «τραβήξουν» και κυρίως τη θετική στάση της κοινής γνώμης απέναντι τους, το Μαξίμου προσανατολίζεται να εξαντλήσει το περιθώριο παροχών. Έτσι σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, αναμένεται να ικανοποιήσει το αίτημα για την εμπροσθοβαρή επιστροφή του ειδικού φόρου καυσίμου, ύψους 82 εκατ. ευρώ, άμεσα και όχι στο τέλος του χρόνου. Επίσης «παίζουν» και κάποια επιπλέον μέτρα ανακούφισης των πληγέντων στη Θεσσαλία και… τέλος.

Από τη βουλή στα πανεπιστήμια

Θεωρώντας εκ των ων ουκ ανευ το κλείσιμο του αγροτικού, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα ανασκουμπωθούν για τη συνέχεια, με πρώτη την κοινοβουλευτική μάχη για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 14-15 Φεβρουαρίου.

Η συναίνεση που είχε προηγηθεί σε διακομματικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας είπαν «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες. Λύθηκαν τα προβλήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και βέβαια όχι. Το διήμερο της συζήτησης αναμένεται να «ξανανέβει» το θέμα ως κοινωνική συζήτηση, με την Εκκλησία και το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας να επαναλαμβάνει τις αντιδράσεις του, αν και όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση «το θέμα έχει ξεφουσκώσει οριστικά». Ωστόσο το μεγάλο ζήτημα αφορά στη ψηφοφορία και στον τρόπο που θα εκφραστούν οι αντιδρώντες βουλευτές της γαλάζιας ΚΟ. Μαξίμου και Πειραιώς περιμένουν πως τελικά θα περάσει η «γραμμή» της αποχής με αστερίσκους να υπάρχουν στη «συμπεριφορά» της ομάδας Σαμαρά αλλά και σε δυσαρεστημένους βουλευτές για διάφορους λόγους.

Όπως και να ‘χει, αυτό που παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη είναι πως το θέμα του γάμου κόστισε περισσότερο, προκαλώντας μεγαλύτερη νευρικότητα στην ΚΟ  απ’ όσο αρχικά αναμενόταν, παρότι επί της ουσίας δεν θα άλλαζε τίποτα από τις διαφοροποιήσεις των όποιων βουλευτών. Ωστόσο αθροιστικά, μαζί με τα «μόνιμα» προβλήματα της ακρίβειας, της οικονομίας αλλά και της Υγείας, όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της ALCO, προκαλείται έστω μικρή ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης.

Σε αυτό το σημείο, υπεισέρχεται η ρύθμιση για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα. Κι αυτό γιατί στην κυβέρνηση πιστεύουν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, τόσο ως προς το πως οργανώθηκε όσο και για το χρόνο δημοσιοποίησης της, θα αποφέρει «πόντους» στην κυβέρνηση.

Η ρύθμιση λειτουργεί ως αναβάθμιση συνολικά της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως ένα νομοθέτημα που αφορά στο 70% το δημόσιο πανεπιστήμιο και την εξέλιξη του με μόλις το 30% να αφορά στον τίτλο «μη κρατικά πανεπιστήμια» αλλά και ως ένα πρότυπο εγχείρημα εισόδου ιδιωτών σε δημόσιο αγαθό, με κανόνες, υψηλή ποιότητα, συνεχείς ελέγχους και οικονομικά συμφέρον για όλους. Ο κ. Πιερρακάκης επαναλαμβάνει την επιπλέον χρηματοδότηση του δημοσίου πανεπιστημίου με ένα δις. ευρώ, αποφεύγοντας τις λεπτομέρειες, και τα αυστηρά κριτήρια για τα «κορυφαία ξένα πανεπιστήμια» που θα ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα, με εγγυητικές επιστολές 500.000 ευρώ συν το ίδιο ποσό για κάθε σχολή που θα «ανοίξουν».

Χιλιάδες μαθητές και φοιτητές στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Κλειστή η Πανεπιστημίου

Βέβαια, την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις περισσότερες σχολές να τελούν υπό κατάληψη, συλλαλητήρια να οργανώνονται σε εβδομαδιαία βάση ενώ… τα δύσκολα είναι μπροστά.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αποφάσισαν νέες Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη βδομάδα, κινητοποίηση-αποκλεισμό στο υπουργείο Παιδείας τη Δευτέρα στις δώδεκα, νέα συλλαλητήρια την Πέμπτη 15/2 και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αν συνεχιστούν, αλλά και στην Πανελλαδική Απεργία στις 28 Φλεβάρη μέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement