Κυβέρνηση: Το παρασκήνιο της παραίτησης Παπασταύρου – Μπρατάκου και η επόμενη μέρα

maximou 8563456

Advertisement

Του Σάββα Παυλίδη

Εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή ”φυγή” δύο υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος για τον Γιάννη Μπρατάκο και τον Σταύρο Παπασταύρου οι οποίοι λίγο πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβει στο βήμα της Βουλής για την ομιλία του, δήλωσαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντα τους. 

Πρόκειται για δύο πρόσωπα που βρίσκονταν εντός του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα η απομάκρυνση τους να προκαλεί έκπληξη. Μόνο όμως σε όσους δε γνώριζαν το παρασκήνιο εντός του κυβερνητικού επιτελείου.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι που οδηγεί στην χθεσινή παραίτηση των Μπρατάκου – Παπασταύρου, οφείλουμε να γυρίσουμε στην Κυριακή που μας πέρασε όταν και βγήκε στην δημοσιότητα το πρωτοσέλιδο του ‘‘Βήματος’‘ σχετικά με τα ηχητικά ντοκουμέντα που αφορούσαν την τραγωδία των Τεμπών. 

Απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκείνο το διάστημα βρισκόταν στον Καναδά, ήταν τόσο οι υπουργοί αλλά και οι Βουλευτές της κυβέρνησης, να ενημερωθούν για την κοινή γραμμή που ακολουθούσε επί του θέματος η γαλάζια παράταξη. Δηλαδή την ”επίθεση” στον εκδοτικό όμιλο της εν λόγω εφημερίδας.

Γραμμή την οποία συνειδητά δεν ακολούθησαν οι δύο πρώην συνεργάτες του πρωθυπουργού, επισκεπτόμενοι το ίδιο βράδυ τον εκδότη της εφημερίδας ”Το Βήμα”. 

Κίνηση που όπως είναι προφανές ενόχλησε το Μαξίμου και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για δύο λόγους: πρωτίστως διότι τοποθετήθηκαν πλήρως απέναντι από την οδηγία του, και κατά δεύτερον επειδή εξέθεσαν το επιχείρημα της κυβέρνησης σε ότι αφορά τον δίαυλο επικοινωνίας της Χαριλάου Τρικούπη με τον συγκεκριμένο εκδοτικό όμιλο.

Πως θα ήταν άλλωστε δυνατόν το Μαξίμου να ισχυρίζεται πως το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σχέσεις συμφεροντολογικού χαρακτήρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και την ίδια ώρα δύο υπουργοί της ΝΔ να διατηρούν προσωπικές σχέσεις και επαφές με τον ίδιο; 

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή της παραίτησης τους έμοιαζε μονόδρομος, με τους στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταλήγουν στην απόφαση πως το πιο σωστό timing ήταν αυτό να γίνει λίγο πριν ανέβει ο πρωθυπουργός στο βήμα της Βουλής.

Αναφορικά με τους διαδόχους των παραιτηθέντων υπουργών, ο Μάκης Βορίδης μοιάζει ως το ακλόνητο φαβορί για να αναλάβει τα καθήκοντα του Σταύρου Παπασταύρου. Πρόκειται για προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μένει να ανακοινωθεί επίσημα η τελική του απόφαση.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement