ΣΥΡΙΖΑ για Γλυπτά Παρθενώνα: «Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του»

3851183

Advertisement

Απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο, τονίζοντας πως δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του.

«Τα σενάρια για δανεισμό- και, μάλιστα, με ανταλλάγματα– των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δεν συνάδουν με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα. Αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει. Η απόπειρα Μητσοτάκη να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση κι ενισχύει το νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα κι άρα εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου ζητεί ξανά να συγκροτηθεί μόνιμη Διαρκής Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται.

Είναι, επιπλέον, κάθετα αντίθετος σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας: «Με αυτό το πνεύμα, υπερασπιζόμενοι τη θέση της χώρας μας, καταδικάσαμε την απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, έναντι του θεσμού του Έλληνα πρωθυπουργού. Η λύση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διακυβερνητικού διαλόγου Ελλάδας- Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο και με τη συμμετοχή της UNESCO».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement