Ο Έλληνας που του “ανήκει”… κρατήρας στη Σελήνη!

Ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος

Advertisement

 Του Γιάννη Ελευθερίου 

Ένας κρατήρας στην αόρατη πλευρά της Σελήνης φέρει το όνομά του! Λόγω των ικανοτήτων του ο σπουδαίος Αστρονόμος Δημήτρης Αιγινίτης τον προσέλαβε ως βοηθό του στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ανακάλυψε επίσης δύο κομήτες και τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος! Ο λόγος για τον εξαίρετο Έλληνα αστρονόμο Ιωάννη Παρασκευόπουλο που πέθανε σαν σήμερα 15 Μαρτίου του 1951.

Βιογραφία

Ο Παρασκευόπουλος (20 Ιουνίου 1889 – 15 Μαρτίου 1951)  γεννήθηκε στον Πειραιά και απεφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βλέποντας τις ικανότητές του ο καθηγητής Δημήτριος Αιγινήτης τον προσέλαβε ως βοηθό του στο Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με τη Wikipedia το 1919 ο Παρασκευόπουλος μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με υποτροφία για δύο έτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εργάστηκε στο Αστεροσκοπείο Γιέρκς, όπου γνώρισε και νυμφεύθηκε την Ντόροθυ Μπλοκ (Dorothy W. Block). Επίσης εργάσθηκε στο Αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον.

Το 1921 επέστρεψε στην Αθήνα ως τακτικός αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Απογοητεύεται όμως από το ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει εκείνα που έμαθε και από την έλλειψη χρηματοδοτήσεως. Για τον λόγο αυτό έφυγε ξανά για την Αμερική, όπου αναλαμβάνει τη διεύθυνση του αστρονομικού σταθμού Μπόιντεν (Boyden) του Αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ στην Αρεκίπα του Περού, με προοπτική τη μεταφορά του σε μια καταλληλότερη τοποθεσία. Πράγματι, λίγα χρόνια αργότερα αποφασίσθηκε η μετεγκατάσταση του σταθμού στο Μπλουμφοντέιν της Νότιας Αφρικής εξαιτίας των καλύτερων κλιματικών συνθηκών, και ο Παρασκευόπουλος εργάσθηκε εκεί από τη θέση του διευθυντή από το 1927 μέχρι τον θάνατό του το 1951.

Ο Παρασκευόπουλος συν-ανεκάλυψε δύο κομήτες και τον καινοφανή αστέρα του Οκρίβαντος, ενώ μελέτησε τους φασματοσκοπικώς διπλούς και τους μεταβλητούς αστέρες. Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (RAS) και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του

Ο αστεροειδής 5298 Παρασκευόπουλος (5298 Paraskevopoulos), που ανακαλύφθηκε το 1966 στο Αστεροσκοπείο Μπόιντεν

Ο Κομήτης C/1940 O1 (Whipple-Paraskevopoulos) του 1940

Ο Κομήτης C/1941 B2 (de Kock-Paraskevopoulos) του 1941

Ο κρατήρας Παρασκευόπουλος στην αόρατη πλευρά της Σελήνης

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement