Ναυτικούς πυρσούς, μεταλλικούς κόφτες και κοντάρια βρήκε η ΕΛΑΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ναυτικούς πυρσούς, μεταλλικούς κόφτες και κοντάρια βρήκε η ΕΛΑΣ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Advertisement

Τα ευρήματα από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ το απόγευμα του Σαββάτου στο ΑΠΘ που οδήγησε σε 49 συλλήψεις έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Κυριακής η αστυνομία.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σε χώρους του ΑΠΘ που ερευνήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

22 ξύλινα κοντάρια, στις άκρες των οποίων ήταν προσαρμοσμένα τεμάχια υφάσματος,
12 αντιασφυξιογόνες μάσκες,
11 πυροσβεστήρες, περιέχοντες μπογιά,
4 πυροτεχνικές κατασκευές (τύπου ναυτικός πυρσός),
1 μεταλλικός κόφτης σιδήρου,
2 μεταλλικοί τροχοί κοπής,
2 δίσκοι κοπής,
1 μεταλλικό κλειδί τροχού,
1 βαριοπούλα,
6 κράνη δικυκλιστή,
2 ενεργοποιημένες αστυνομικές χειροβομβίδες χειρός (κρότου λάμψης και δακρυγόνο),
1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
είδη ρουχισμού (γάντια, μπαλακλάβες) και
πλήθος λουκέτων και αλυσίδων θυρών.

Εν τωμεταξύ σε συλλήψεις μετατράπηκαν και οι 49 προσαγωγές που έγιναν το βράδυ του Σαββάτου στο ΑΠΘ μετά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ ύστερα από πληροφορίες ότι υπήρχαν άτομα που έκαναν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη στον χώρο της πρώην κατάληψης Βιολογικού.

Όλοι οι συλληφθέντες όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ίδια εντοπίστηκε, μάλιστα, και ο τροχός με τον οποίο προσπάθησαν να ανοίξουν τις λαμαρίνες.

Τόσο οι 49 συλληφθέντες από το ΑΠΘ όσο και οι τρεις από την πρωινή επιχειρήση του Σαββάτου στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα.

Όπως τόνισε η κυρία Δημογλίδου τόσο ο χώρος της υπό ανέγερση βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και η Πανεπιστημιούπολη στου Ζωγράφου είναι υπό επιτήρηση «και αν χρειαστεί θα γίνει ξανά επέμβαση της ΕΛΑΣ».

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή δυνάμεων των ΜΑΤ, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης ξεκίνησε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου.

«Η πολιτεία οφείλει να διαφυλάσσει τη δημόσια περιουσία από καταστροφές που προκαλούνται από τη δράση οργανωμένων ομάδων που χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό, την τρομοκράτηση και τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, σχετικά με την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

«Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ουδεμία σχέση έχουν με τη δράση αυτών των μειοψηφικών ομάδων, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλουν τη “μοναδική αλήθεια” τους με βίαιες ενέργειες που συντηρούν ένα κλίμα ανασφάλειας, φαλκιδεύουν την ακαδημαϊκή ελευθερία και παρεμποδίζουν τη λειτουργία των Α.Ε.Ι», τόνισε.

Επισήμανε, τέλος ότι «με το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι δημόσιες αρχές μπορούν να επέμβουν στον χώρο του πανεπιστημίου αυτεπάγγελτα, όταν διαπιστώσουν ότι τελούνται αξιόποινες πράξεις».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement