Πρόεδρος πνευμονολόγων στο NFN: Αύξηση εισαγωγών από την αφρικανική σκόνη σε Κρήτη και Νότια Ελλάδα

afrikaniki skoni

Advertisement

Του Κώστα Παππά

Αυξήθηκαν τις τελευταίες ώρες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία από πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά  προβλήματα λόγω της αφρικανικής σκόνης,  η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της επίμονα σε πολλές  περιοχές της χώρας. Ασθενείς με χρόνια πνευμονολογικά προβλήματα και άσθμα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ευπαθών ομάδων που διαμορφώνει η συγκέντρωση  σκόνης στην ατμόσφαιρα .

Το nofakenews επικοινώνησε με την κυρία Σταματούλα Τσικρικά Πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας κια Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας , η οποία  περιέγραψε τις ομάδες υψηλού κινδύνου και αναφέρθηκε στα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνονται από τον γενικό πληθυσμό , αλλά κυρίως από τις ευπαθείς ομάδες ώστε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Η Πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας κυρία Τσικρικά
Η Πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας κυρία Τσικρικά

Αρχικά η κυρία Τσικρικά δήλωσε:  “Τις τελευταίες ώρες στη χώρα μας εξελίσσεται το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, γεγονός που επηρεάζει το γενικό πληθυσμό ,αλλά κυρίως τις ευάλωτες ομάδες. Τ αάτομα που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα , από καρδιαγγειακά νοσήματα , από ανοστοκαταστολή, τα μικρά παιδιά , οι εγκυμονούσες κια οι λεχώνες βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά κια επίμονα συμπτώματα , όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, έντονο φτέρνισμα , θωρακικό πόνο, ζάλη, δακρύρροια κια βράχνιασμα στη φωνή” και τόνισε   σχετικά οτι τα  άτομα που πάσχουν από ένα υποκείμενο νόσημα, μπορεί με κάποια απο αυτά τα συμπτώματα να οδηγηθούν  στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου.  “Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο έχει διαπιστωθεί κια τα προηγούμενα χρόνια , παρ όλα αυτά σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν , αλλά και με τη μεταβολή των επιπέδων υγρασίας δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες.  ισχυρή σύσταση δίνεται στα άτομα τα οποία παρουσιάζουν έναν χρόνιο πρόβλημα υγείας να αποφύγουν την εξωτερική άσκηση και χειρωνακτική εργασία και να παραμείνουν ε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους. αν κάποιος αισθανθεί τις επόμενες ώρες οτι πάσχει από κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέραμε θα πρέπει να ζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα” τόνισε η κυρία Τσικρικά .

Αυξημένα κρούσματα που χρήζουν βοήθειας στην Κρήτη κια τη Νότια Ελλάδα

Σε οτι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ώρες επισήμανε τα εξής: ” Πανελλαδικά τα μηνύματα που έρχονται από την πνευμονολογική ιατρική κοινότητα είναι οτι υπάρχει αυξημένη ζήτηση πνευμονολογικών υπηρεσιών  υγείας απότοκο του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης. Τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στην Κρήτη κια την Νότια Ελλάδα”.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement