Ισπανία: Οι σκιτσογράφοι ζητούν νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT

Ισπανία Οι σκιτσογράφοι ζητούν νομοθεσία για την τεχνητή νοημοσύνη και το ChatGPT

Advertisement

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει πιάσει επαγγελματίες στον οπτικοακουστικό κόσμο «οφσάιντ», συμπεριλαμβανομένων σκιτσογράφων, εικονογράφων και εκδοτών κόμικ, οι οποίοι προσδοκούν και είναι προσεκτικοί σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί ένα εργαλείο που, παρά την οπτική του χρησιμότητα, “ο διάβολος μπορεί να χρεώσει”, επισημαίνουν.

Μακριά από τα εμπορικά κυκλώματα, στα οποία επικρατεί η άμεση κερδοφορία, ορισμένοι συγγραφείς και συντάκτες που ήταν παρόντες το Σαββατοκύριακο στην ανεξάρτητη παράσταση κόμικ GRAF στη Βαρκελώνη συμφωνούν, ότι είναι απαραίτητος ένας κανονισμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των δημιουργών των οποίων το έργο τροφοδοτεί την AI με εφαρμογές όπως το ChatGPT, για τη δημιουργία όλο και πιο τέλειων εικόνων.

Ωστόσο, συμφωνούν επίσης ότι η εγγενής αξία της συγγραφής, της δουλειάς που γίνεται με το χέρι από σκιτσογράφους και εικονογράφους, θα χρησιμεύσει ως ασπίδα ενάντια στην επίθεση κλωνοποιημένων, τεχνητά δημιουργημένων «και άψυχων» εικόνων.

«Δεν είναι θέμα τεχνητής νοημοσύνης. Ο αγώνας είναι ενάντια στη γενετική τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στη λεηλασία και την κλοπή δισεκατομμυρίων δεδομένων, εικόνων και εικονογραφήσεων και έργων τέχνης που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους με τις οποίες εκπαιδεύονται αυτές οι εφαρμογές. Είμαστε ενάντια στο να μην ρυθμιστεί αυτό το ρομπότ», υποστηρίζει ο εικονογράφος Elías Taño από τη Βαλένθια, μπροστά στο έργο του, το οποίο παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο GRAF.

Η απώλεια απασχόλησης, όπως συνέβη σε άλλους τομείς (όπως η μετάφραση) με την ανάπτυξη νέων ψηφιακών πλατφορμών και υπηρεσιών κοινής ωφελείας είναι στο μυαλό όλων στον τομέα.

«Έχω φίλους που απολύθηκαν επειδή η εταιρεία στην οποία δούλευαν συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν με AI. Αυτό συμβαίνει τώρα, αυτή τη στιγμή», επικρίνει η Παριζιάνα σκιτσογράφος Camille Vannier («Shitty Sex»), πολύ ωμά σχετικά με αυτό που θεωρεί ως μια δραματική κατάσταση: «Είμαι υπέρ της απενεργοποίησης του Διαδικτύου, της παύσης της ύπαρξης του. Έχω βαρεθεί τα δίκτυα. Ήταν καλύτερα πριν, ειλικρινά».

Σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες ανεξάρτητα απο ποιο μέρος προέρχονται συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι αρκετά επικίνδυνο. Φοβούνται ότι στο τέλος θα καταστρέψει τον κλάδο των εκδόσεων και της εικονογράφησης. Όλοι εκφράζουν την ελπίδα ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εφαρμοστούν αρκετά άκαμπτοι κανόνες και δεν κρύβουν την αίσθηση ενός επαγγελματικού κλάδου που κρατά την ανάσα του.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement