Εφιαλτική η κατάσταση στο Σουδάν – Κίνδυνος αφανισμού μιας ολόκληρης γενιάς, λέει ο ΟΗΕ

Σουδάν εφιαλτική κατάσταση

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Με έναν τρομακτικό εφιάλτη που δεν έχει τέλος μοιάζει η κατάσταση στο Σουδάν, την φτωχότερη χώρα της Αφρικής, με πλούσια κοιτάσματα χρυσού, όπου 18 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν «οξεία επισιτιστική ανασφάλεια», ανάμεσά τους περισσότερα από 700.000 παιδιά. Ο εμφύλιος πόλεμος, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ανάμεσα στις Σουδανικές Ένοπλες Δυνάμεις (SAF) και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι- αριθμός- ρεκόρ για τα παγκόσμια δεδομένα- έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΣΟΥΔΑΝ ΕΜΦΥΛΙΟΣ

Τα στοιχεία, που έχουν συγκεντρώσει από το πεδίο οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΗΕ που ασχολούνται με προγράμματα επισιτισμού, περιγράφουν μια εφιαλτική πραγματικότητα, που παραπέμπει, ρητά και κατηγορηματικά, σε γενοκτονία. Μία πανδημία λιμού είναι προ των πυλών, με τα Ηνωμένα Έθνη να κάνουν λόγο για αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας, που απλώς παρατηρεί και δεν κάνει τίποτα. Ο διεθνής οργανισμός ζητά την επέμβαση της διεθνούς διπλωματίας, για να μην χαθεί μια ολόκληρη γενιά και για να αποτραπεί η αποσταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή.

Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως το Νταρφούρ και το Κορντοφάν, οι μάχες δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. Έρημες από κατοίκους, οι περιοχές αυτές δεν έχουν πλέον ούτε τα βασικά. Μεγάλες οι ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ανύπαρκτες οι υπηρεσίες υγείας, λεηλατημένες οι αναγκαίες υποδομές, παρατημένα τα χωράφια, που μένουν ακαλλιέργητα, τεράστιες οι αυξήσεις που ξεπερνούν το 80% σε βασικά είδη διατροφής. Επιπλέον, οι δύο αντίπαλες πλευρές, που έχουν σπείρει τον όλεθρο, δεν αφήνουν να περάσει η κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια από τους διεθνείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα ο άμαχος πληθυσμός να βυθίζεται ακόμη περισσότερο στην απόγνωση.

ΣΟΥΔΑΝ ΠΟΛΕΜΟΣ ΦΤΩΧΕΙΑ 2

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) αναφέρει σε έκθεσή του ότι υπάρχουν αναφορές για ομαδικούς τάφους, ομαδικούς βιασμούς και επιθέσεις, αδιακρίτως, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC από το Χαρτούμ, είναι αμέτρητες οι μαρτυρίες για σωματική – σεξουαλική κακοποίηση, για εθνοτική βία και για εκτελέσεις ανθρώπων.

«Φως στο τούνελ» δεν φαίνεται να υπάρχει υπό τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο Σουδάν. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν, εδώ και αρκετό καιρό, ότι είναι πλέον εμφανής ο κίνδυνος να επαναληφθεί και σε αυτό το σημείο του πλανήτη ένα σενάριο τύπου Λιβύης, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν από το 2011 την εξουσία. Καθώς οι συγκρούσεις στο Σουδάν συνεχίζονται και ο εφιάλτης για τους αμάχους, κυρίως για τα παιδιά και τις γυναίκες, γίνεται όλο και πιο τρομακτικός, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο διάσπασης της χώρας.

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement