Σημαντικές φθορές στην Αγιά Σοφιά – Ξηλώθηκε μιναρές κατά την αναστήλωση

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Advertisement

Πληροφορίες που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, αναφέρουν ότι οι εργασίες αποκατάστασης του δεύτερου σταδίου στην Αγία Σοφία ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2023.

Στο έργο αποκατάστασης θα γίνουν εργασίες σε χώρους όπως η πρόσοψη και ο μιναρές που συνθέτουν το εξωτερικό του κτιρίου.

Πρώτον, η περίμετρος έκλεισε για την περιοχή εργασίας και δεύτερον η κατασκευή πλατφόρμας μιναρέ από χάλυβα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με το εγκεκριμένο έργο για την αποξήλωση του Μιναρέ Beyazıt.

Στην πλατφόρμα του μιναρέ μπήκαν σκαλωσιές. Στην απόφαση της επιστημονικής επιτροπής με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να τυλιχτεί η ολοκληρωμένη σκαλωσιά του μιναρέ με πυρίμαχο δίχτυ με διάκενο 1,5 εκατοστού για λόγους ασφαλείας. Ο μιναρές αποξηλώθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Αγίας Σοφίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Συντήρησης.

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου στατικού έργου θα πραγματοποιηθεί η ενίσχυση και η απαραίτητη λιθοδομή του μιναρέ. Μετά την αποξήλωση του μιναρέ, αφαιρέθηκε το κατεστραμμένο μολύβδινο κάλυμμα του μιναρέ και οι παλιές τσόχες κάτω από αυτό.

Το σημείο που είχε πάρει νερό και είχε φθαρεί αφαιρέθηκε προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχει ένας μονοκόμματος ιστός 18 μέτρων και 16 ιστοί μήκους περίπου 11 μέτρων που τον στηρίζουν.

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement