Τουρκία: Πρωτοπορεί στα όπλα αιχμής, κυριαρχεί στην αγορά της Ασίας… και όχι μόνο

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

Advertisement

Του Βασίλη Σπυρόπουλου

 

Η Τουρκία εξελίσσεται σε κυρίαρχο «παίκτη» στις εξαγωγές όπλων σε πολλές χώρες της Ασίας. Βασίζεται στην μεγάλη ώθηση που έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια να δώσει στην αμυντική της βιομηχανία, ενώ εκμεταλλεύεται και τον σημαντικό γεωστρατηγικό της ρόλο, που δεν περιορίζεται στα όρια της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα ενδιαφέρεται για την «Γαλάζια Πατρίδα», αλλά «κλείνει το μάτι» και στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, θεωρώντας ότι διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της επιτρέψουν να «σαγηνεύσει» τους εν δυνάμει αγοραστές.

Συμπαραγωγή με την Ινδονησία σύγχρονου τανκ

Ο τομέας της άμυνας και της ασφάλειας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για κάθε χώρα του κόσμου. Η Τουρκία το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και κλείνει υψηλού επιπέδου συνεργασίες. Το 2015 ήρθε σε συμφωνία με την Ινδονησία για την από κοινού σχεδίαση, ανάπτυξη και παραγωγή τανκ μεσαίου βάρους. Η ινδονησιακή εταιρεία PT Pindad και η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία FNSS συνεργάστηκαν για την παραγωγή ενός σύγχρονου τανκ, το οποίο, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «αντανακλούσε την αναγνώριση που δίνει η Ινδονησία στην τουρκική στρατιωτική τεχνολογία». Δέκα τέτοια τανκς, γνωστά ως Kaplan, παραδόθηκαν στις αρχές Μαρτίου στον στρατό της Ινδονησίας.

KAPLAN ΤΑΝΚΣ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το σύγχρονο τανκ, Kaplan, με συμπαραγωγή Τουρκίας- Ινδονησίας

Η στενή συνεργασία Τουρκίας- Ινδονησίας στον αμυντικό τομέα δεν σταματά εδώ. Η ασιατική χώρα θα παράξει από κοινού με τουρκική εταιρεία 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη επόμενης γενιάς, τα ANKA Drone. Η Ινδονησία αγόρασε τον περασμένο Αύγουστο άλλα 12 drones, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολύ στενή συνεργασία με Φιλιππίνες και Μαλαισία

Αν και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, η Άγκυρα καταφέρνει να μπαίνει «σφήνα» και να κερδίζει τόσο σε εντυπώσεις, όσο και σε ουσία. Πρόσφατα, πούλησε drones στις Μαλδίβες, ενώ διατηρεί πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με τις Φιλιππίνες και την Μαλαισία. Με το Καζακστάν έκλεισε συμφωνία για να ξεκινήσει εκεί άμεσα, εντός του 2024, η συναρμολόγηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Πολύ καλός «πελάτης» το Πακιστάν

Ένας πολύ καλός «πελάτης» για την Τουρκία είναι το Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ έχει αγοράσει πολεμικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, όπως κορβέτες για το πολεμικό ναυτικό και drones, ενώ δεν αποκλείεται να συμπεριληφθεί στην λίστα των χωρών που θα διαθέτουν τα επόμενα χρόνια τα τουρκικά μαχητικά Kaan πέμπτης γενιάς.

DRONES ΤΟΥΡΚΙΑ

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone)

Η καλή φήμη της Άγκυρας έφτασε μέχρι και το Μπαγκλαντές, που έχει αγοράσει, μέχρι στιγμής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα οχήματα, αμυντικά πυραυλικά συστήματα και πυραύλους μικρής εμβέλειας, για να «θωρακίσει» την άμυνά του.

Και… ο μεγαλύτερος προμηθευτής βλημάτων για τις ΗΠΑ;

Η υπεροχή της Τουρκίας στην εξοπλιστική αγορά της Ασίας δεν είναι τυχαία. Όπως τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί και η συνεργασία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον στον τομέα παραγωγής βλημάτων πυροβολικού, που θα καταστήσει την Άγκυρα τον μεγαλύτερο προμηθευτή για τις ΗΠΑ. Όλα αυτά την στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σύμμαχοι του Κιέβου προσπαθούν να στείλουν πυρομαχικά.

ΒΛΗΜΑΤΑ ΗΠΑ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι συνήψε σύμβαση με την General Dynamics για την κατασκευή τριών γραμμών μεταλλικών εξαρτημάτων βλημάτων 155 mm στο Τέξας, μεταξύ άλλων με Τούρκους υπεργολάβους. Η παραγωγή των συγκεκριμένων βλημάτων αναμένεται να ξεκινήσει τον προσεχή Ιούνιο.

 

 

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement