Πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκαλύπτει : «Η Δύση τορπίλισε τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην  Ουκρανία »

Advertisement

Της Μαρίας Ελένης Σταχτής

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, ταξίδεψε στη Μόσχα οπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Πούτιν, με στόχο να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός στις αρχές Μαρτίου του 2022, λίγο μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Τουρκία επίσης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας-Ρωσίας, φιλοξενώντας συναντήσεις και ενεργώντας ως διαμεσολαβητής. Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν δύο φορές σε τουρκικό έδαφος τον Μάρτιο του 2022. Οι συνομιλίες αυτές οδήγησαν σε σημαντικές αποφάσεις και ήταν μέρος των ευρύτερων διπλωματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της σύγκρουσης και για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

images
Ν. Μπένετ

Σε μια μακροσκελή συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ αποκάλυψε λεπτομέρειες όσον αφορά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν λίγο μετά την εισβολής του ρωσικού στρατού στα ουκρανικά εδάφη, με τον ίδιο να συμμετέχει σε συζητήσεις με ηγέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Μπένετ, ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ήταν ο πιο ανένδοτος και υποστήριζε την ανάληψη επιθετικής δράσης κατά του Πούτιν. Ο Σολτς και ο Μακρόν διερεύνησαν πιο ρεαλιστικές επιλογές, ενώ ο Μπάιντεν υποστήριξε και τις δύο προσεγγίσεις. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών φαινόταν να σημειώνουν πρόοδο, με αμοιβαίες παραχωρήσεις. Ο Πούτιν υποσχέθηκε να μην δολοφονηθεί ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι και να μην απαιτήσει τον αφοπλισμό της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι συμφώνησε να μην επιδιώξει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Παρά την αρχική πρόοδο και τις παραχωρήσεις από και τις δύο πλευρές, οι δυτικές δυνάμεις επέλεξαν τελικά να σταματήσουν τις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Μπένετ, οδηγώντας σε κλιμάκωση. Ακολούθησε εκτεταμένη στρατιωτική εισβολή του Ρωσικου Στρατου προκαλώντας παγκόσμια αντίδραση και αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πόλεμος οδήγησε σε σημαντικές στρατιωτικές συγκρούσεις, προκαλώντας μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση με εκατομμύρια πρόσφυγες. Οι προσπάθειες για διπλωματική επίλυση συνεχίζονται εν μέσω των πολεμικών επιχειρήσεων

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement