Τα Μυστικά της Επιτυχίας: Πώς να Βρείτε Ισορροπία στην Καθημερινή Ζωή και την Εργασία

christophe hautier unsplash

Advertisement

Στους χαοτικούς ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, η εύρεση ισορροπίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Ανάμεσα στις επαγγελματικές υποχρεώσεις, τις οικογενειακές ευθύνες, τις κοινωνικές δεσμεύσεις και τις προσωπικές επιδιώξεις, εύκολα μπορούμε να αισθανθούμε καταβεβλημένοι και εξουθενωμένοι.

Παρ’ όλα αυτά, η επίτευξη ισορροπίας είναι εφικτή και ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας ευημερία και επιτυχία.

Να θυμάστε πως η ζωή είναι μία και ο καθένας μπορεί να χωρέσει μέσα στην δική του οτιδήποτε τον ευχαριστεί και τον γεμίζει!

Παγκόσμια Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2022-2023 για το Well-being στην εργασία, ανάμεσα σε άλλα, έδειξε ότι:

  • Οι εργαζόμενοι είναι πιο στρεσαρισμένοι από ποτέ.
  • Τουλάχιστον το 50% των Ευρωπαίων εργαζομένων αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Το 72% δεν μπορεί να απομακρυνθεί εξολοκλήρου από δραστηριότητες της εργασίας του μέσα στην ημέρα.
  • Το 94% (!) έχει συμπτώματα εξουθένωσης (Burnout).
  • Οι άνθρωποι πλέον βάζουν σε προτεραιότητα τον τρόπο ζωής τους, την οικογένεια και τους φίλους τους και επαναξιολογούν τους στόχους τους.

 

Σε αυτό το άρθρο προτείνονται πρακτικές συμβουλές και ιδέες για μια ισορροπημένη ζωή που μας επιτρέπει να ευδοκιμήσουμε, όχι απλά να επιβιώσουμε και τις οποίες ο καθένας μας, όχι μόνο μπορεί αλλά οφείλει να προσαρμόσει στις δικές του δυνατότητες και τη δική του προσωπικότητα και καθημερινότητα.

  1. Βάλτε Προτεραιότητες: Ξεκινήστε με το να προσδιορίσετε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς, τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική σας ζωή. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τις αξίες, τους στόχους και τις επιθυμίες σας και εστιάστε στα ουσιαστικά. Να θυμάστε πως είναι αποδεκτό να αρνηθείτε πράγματα που δεν συμμορφώνονται με τις προτεραιότητές σας.
  2. Διαχειριστείτε τον χρόνο σας: Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη ισορροπίας. Οργανώστε τις εργασίες σας και θεσπίστε τεχνικές που σας βοηθούν να παραμένετε συγκεντρωμένοι. Οργανώστε τα ραντεβού και το ημερολόγιο σας. Ξεκινήστε από τις πιο απαιτητικές και χρονοβόρες εργασίες, βάλτε χρονικό όριο σε κάθε εργασία και κάνετε συχνά μικρά διαλείμματα. Κλείστε τις ειδοποιήσεις του κινητού που μπορεί να σας αποσπούν την προσοχή όταν δουλεύετε επάνω σε σημαντικά projects και μην ξεχνάτε να αφήνετε πάντα ελεύθερο χρόνο για όλα όσα σας ξεκουράζουν και ηρεμούν.
  3. Θέστε Όρια:Τα όρια είναι πολύ σημαντικά στη διατήρηση της ισορροπίας σε όλους τους τομείς της ζωής. Μάθετε να λέτε “όχι” σε πράγματα που σας εξαντλούν και δεν είναι στις προτεραιότητες σας και θέστε όρια στην εργασία, το χρόνο σας μπροστά στην οθόνη και τις κοινωνικές σας υποχρεώσεις για να αποφύγετε την κούραση και να διατηρήσετε την ευημερία σας.
  4. Φροντίστε τον εαυτό σας: Η φροντίδα του εαυτού δεν είναι πολυτέλεια ή εγωιστική ενέργεια, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία μας και για την διατήρηση υγιών σχέσεων με τους άλλους. Βρείτε χρόνο για δραστηριότητες που θρέφουν το νου, το σώμα και την ψυχή σας, είτε πρόκειται για άσκηση, διαλογισμό, βόλτα στη φύση, διάβασμα, χόμπι ή χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα. Να θυμάστε ότι η φροντίδα προς τον εαυτό είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, οπότε βρείτε τον καλύτερο τρόπο για εσάς.
  5. Διατηρήστε Υγιείς Συνήθειες: Η φυσική υγεία είναι η βάση της επιτυχημένης ζωής. Φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα στην υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση και τον επαρκή ύπνο. Αυτές οι συνήθειες όχι μόνο βελτιώνουν τη σωματική σας ευεξία αλλά ενισχύουν και τη διάθεσή και τα επίπεδα ενέργειας σας.
  6. Φροντίστε τις σχέσεις σας με τους άλλους: Οι στενές και υγιείς σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία αλλά και την ευτυχία μας! Βρείτε χρόνο και καλλιεργείστε τις σχέσεις σας, είτε πρόκειται για οικογένεια, φίλους ή συναδέλφους. Ασκήστε ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση για να ενισχύσετε τη σύνδεση μαζί τους και να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό δίκτυο.
  7. Γίνετε Ευέλικτοι: Η ζωή είναι απρόβλεπτη και τα πράγματα δεν πάνε πάντα βάσει σχεδίου. Μάθετε να αποδέχεστε τις προκλήσεις και να προσαρμόζεστε στις νέες συνθήκες αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα εμπόδια που προκείπτουν. Να θυμάστε ότι όχι μόνο είναιαποδεκτό αλλά και επιβεβλημένο να ζητάτε βοήθεια όταν χρειάζεται και να προσαρμόζετε τους στόχους ή τις προσδοκίες σας αναλόγως των συνθηκών.
  8. Εξασκήστε την Ευγνωμοσύνη: Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να αναλογιστείτε τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, είτε πρόκειται για μεγάλα επιτεύγματα είτε για μικρές στιγμές χαράς. Η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την οπτική σας και να καλλιεργήσετε μια αίσθηση ικανοποίησης και πληρότητας.
Σε κάθε περίπτωση, η ισορροπία στη ζωή είναι ένας δυναμικός στόχος που αξίζει να επιδιώξουμε γιατί με τη σειρά του μας οδηγεί στην αρμονία και την πληρότητα. Με τη σωστή προσέγγιση και τις κατάλληλες στρατηγικές, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ισορροπημένη ζωή που μας επιτρέπει να ζούμε καλύτερα, να ευημερούμε και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή.

Μίνι Bio: Κατερίνα Βαλσαμίδη, Certified Business Coach

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement