«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση για τη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο – Θέτει ζήτημα ασφαλείας και κύρους των ΕΔ

ekrx2 1

Advertisement

Για «ανικανότητα» να προστατεύσει τόσο κρίσιμες εγκαταστάσεις, τις οποίες – όπως υποστηρίζουν – άφησε ανοχύρωτες, κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Η καταστροφική πυρκαγιά στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, που έφτασε ανεμπόδιστη, όπως αποδείχτηκε, σε αποθήκη πυρομαχικών, η οποία ανήκει στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί τη δεύτερη και εξόχως επικίνδυνη διάσταση των όσων βιώνει η χώρα και αυτό το καλοκαίρι από τις φωτιές.

Οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, που έτρεχαν να σωθούν υπό των ήχο απανωτών εκρήξεων, λέγοντας ότι ένιωσαν σαν να ζούσαν έναν πόλεμο, αλλά και η απόφαση για μεταστάθμευση – για προληπτικούς λόγους – των F-16 από την Νέα Αγχίαλο σε άλλες στρατιωτικές βάσεις, ενέτειναν την αγωνία και αύξησαν τα ερωτήματα για το πώς έφτασε η μεγάλη πυρκαγιά να «απειλήσει» την εθνική μας ασφάλεια, παρ’ ολίγον και ανθρώπινες ζωές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ερωτήματα, η προσπάθεια για απαντήσεις και η πληροφορία για μία αντικατάσταση

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ για τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν, καθώς και η απαλλαγή του Διοικητή της 111 Πτέρυγας Μάχης από τα καθήκοντά του, αποδεικνύει σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης την «ανικανότητα» της κυβέρνησης να προστατεύσει τόσο κρίσιμες εγκαταστάσεις, τις οποίες – όπως υποστηρίζουν – άφησε ανοχύρωτες.

«Δεν καταστράφηκαν κρίσιμα όπλα»

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πάντως, τα βλήματα που καταστράφηκαν είναι πεπαλαιωμένα και δεν χρησιμοποιούνται καν από τα F-16. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι εάν τα όπλα αυτά ήταν κρίσιμα δεν θα αποθηκεύονταν σε αποθήκη διασποράς, αλλά στον ίδιο χώρο με τα αεροσκάφη.

Aπό την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αντιπολίτευση επιμένει ότι θα έπρεπε να έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πυρασφάλειας. Και αυτό, γιατί οι διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί ανέφεραν ότι αυτά τα μέτρα είχαν ληφθεί, κάτι που διαψεύστηκε όμως εκ του αποτελέσματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτίθενται οι ΕΔ μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρέθηκε η 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, για προληπτικούς λόγους, «είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων, για να μάθουμε τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη», δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Ο κ. Αποστολάκης έθεσε, μάλιστα, τρία ερωτήματα για την πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

  • «Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
  • Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
  • Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;».

Όπως σημείωσε, «υπάρχουν ευθύνες και αναμένουμε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, να διερευνήσουν εξονυχιστικά και με μεγάλη αυστηρότητα το θέμα και να δώσουν τις αναγκαίες εντολές, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, για να μην ξανασυμβεί ανάλογο περιστατικό σε κρίσιμες για την ασφάλεια της χώρας εγκαταστάσεις».

Και τόνισε χαρακτηριστικά πως «έχει τεράστια σημασία για την χώρα μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην εκτίθενται μέσα από τέτοια πρωτοφανή γεγονότα».

ΠΑΣΟΚ: «Εντελώς αδύναμες να υπερασπιστούν τα του οίκου τους οι ΕΔ»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και η Χαριλάου Τρικούπη για τη φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο.

Ο Δημήτρης Μπιάγκης, αρμόδιος στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα θέματα Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων και ο Τομέας Άμυνας του κόμματος χαρακτήρισαν ως «εξαιρετικά σοβαρό», αλλά και μεγάλο «πλήγμα» για το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων, τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση μαχητικών αεροσκαφών F-16 για προληπτικούς λόγους.

Σε κοινή τους δήλωση σημείωσαν ότι τα ερωτήματα είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων. «Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, εμμέσως πλην σαφώς, αποδέχεται τις όποιες ευθύνες και ζητά τη διερεύνησή τους, αποφασίζοντας την άμεση διενέργεια κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για το συμβάν», επεσήμαναν.

Τα αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ τόνισαν χαρακτηριστικά πως οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με κάθε τρόπο στο κοινωνικό σύνολο και στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην προκειμένη περίπτωση «φάνηκαν απροετοίμαστες και εντελώς αδύναμες να υπερασπιστούν τα του οίκου τους».

«Τι έφταιξε και η κατάσταση είχε αυτή την άσχημη εξέλιξη;», είναι το ερώτημα που έθεσαν στην κυβέρνηση, από την οποία και αναμένουν να διερευνήσει σε βάθος το θέμα, «τόσο όσον αφορά στα αίτια και την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που οδήγησαν σε αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα, καθώς και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προληπτική και κατασταλτική αντιμετώπιση ενδεχόμενων μελλοντικών ανάλογων καταστάσεων».

Γλαβίνας: Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με θέματα εθνικής ασφάλειας

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, δήλωσε πως «εδώ υπάρχουν σοβαρές ευθύνες», αφού «σύμφωνα με τις ενημερώσεις του Υπουργείου Άμυνας, στις αποθήκες αυτές υπήρχε πολύ σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός, χρήσιμος για την εθνική άμυνα της χώρας».

Και σημείωσε πως «το γεγονός ότι τέθηκαν σε κίνδυνο, με τις εκρήξεις, εγείρει σοβαρά ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Θέλουμε να γνωρίζουμε, εάν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα πρόληψης, εάν πραγματικά έγινε ό,τι έπρεπε», προσέθεσε.

«Πέρα από το δόγμα ‘Σώζουμε πρώτα τις ζωές’, το οποίο υιοθετούμε όλοι και πρέπει να το τηρούμε απαρέγκλιτα, είχαμε ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα ασφάλειας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «πρέπει να μάθουμε εάν διακινδύνευσε στρατιωτικός εξοπλισμός, αναγκαίος για την εθνική ασφάλεια της χώρας αυτή τη στιγμή, μετά από μία τέτοια καταστροφή».

Όπως σημείωσε, μάλιστα, «ξοδεύουμε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ, στερούμε κάποιους πόρους από το κοινωνικό κράτος για να έχουμε μία ισχυρή εθνική άμυνα, διότι έχουμε επικίνδυνους γείτονες. Φροντίζουμε όμως να προστατεύσουμε όσα αγοράσαμε για την εθνική μας άμυνα, όταν έρχεται η ώρα; Προστατεύουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού; Εάν υπάρχουν ευθύνες, που φαίνεται ότι υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν».

Advertisement

Δείτε επίσης

Advertisement

ADVERTISEMENT​

Advertisement

Advertisement